Crnogorski novinari pisali izvjestiocu UN zbog Softića

"U pismu, koje je potpisalo 53 novinara iz nekoliko crnogorskih redakcija, podsjeća se na hronologiju napada na Softića, novinara Vijesti, Monitora i Radio Berana"
57 pregleda 1 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2015. 14:58h

Crnogorski novinari, njih 53, povodom slučaja novinara Tufika Softića, zatražili su od specijalnog izvjestioca Ujedinjenih nacija (UN) Davida Keja/Keya/ da, kako navode, svojom misijom utiče na Crnu Goru da primijeni konvencije koje je obavezuju da garantuje i štiti slobodu izražavanja.

Koordinatorka inicijative, novinarka Mila Radulović ukazala je da je u slučaju Softića to pravo grubo prekršeno.

"U pismu, koje je potpisalo 53 novinara iz nekoliko crnogorskih redakcija, podsjeća se na hronologiju napada na Softića, novinara Vijesti, Monitora i Radio Berana", navela je Radulović u saopštenju.

Ona je podsjetila da su Softića 1. novembra 2007. godine ispred kuće u Beranama dvojica maskiranih muškaraca pretukla bezbol palicama, a u julu 2013., pored njegovog automobila postavljena je eksplozivna naprava.

"Ni jedan od ta dva slučaja Državno tužilaštvo nije krivično procesuiralo", navela je Radulović.

Ona je ukazala da do 2013., kada se Evropska komisija zainteresovala, nijesu sprovođene gotovo nikakve istražne radnje.

"To je rezultiralo činjenicom da je krajem oktobra ove godine zbog nedostatka dokaza istraga pokušaja ubistva, zatvorena. Istraga slučaja iz 2013. još je u toku, ali bez ikakvih rezultata pa postoji bojazan da će se okončati na isti način", smatra Radulović.

U pismu Keju, koji je specijalni izvjestilac UN za slobodu izražavanja, navodi se da obustavljanje istrage zbog nedostaka dokaza doprinosi stvaranju atmosfere nekažnjivosti i povećanja nesigurnosti i straha za sve novinare u državi, čime se direktno utiče na ugrožavanje prava na slobodu izražavanja kao jedan od osnovnih postulata demokartije.

"Država je na taj način prekršila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koje garantuju slobodu izražavanja, a koja podrzaumjeva i pravo da ne bude uznemiravan zbog toga", kaže se u pismu.

Radulović je navela da s obzirom da je Crna Gora preuzela obavezu da postupa u skladu sa tim međunarodnim dokumentima, novinari su apelovali na izvjestioca da u skladu sa svojim mandatom utiče na Crnu Goru da poštuje preuzete međunarodne obaveze.

Ona je podsjetila da je bivši izaslanik za slobodu medija Frank la Ru u posljednjem izvještaju o slobodi izražavanja u Crnoj Gori preporučio da se istraže napadi na novinare.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: