Žičara – nova budvanska afera?

Vlasnici 100.000 m2 traže obustavu izdavanja građevinske dozvole, jer nema plana, niti se zna kako će biti obeštećeni
68 pregleda 21 komentar(a)
Žičara
Žičara
Ažurirano: 29.11.2015. 20:21h

Predstavnici desetak starobudvanskih porodica, vlasnika gotovo sto hiljada kvadrata zemlje kuda treba da se izgradi žičara, zatražili su od Opštine Budva da pod hitno prekine postupak izdavanja građevinske dozvole za ovaj projekat.

Dopis za prekid postupka za izdavanje građevinske dozvole, stigao je par dana u opštinski Sekretarijat za urbanizam.

Sekretarijat je pokrenuo postupak na osnovu zahtjeva investitora, kompanije „Cable Car Montenegro“.

Predstavnici te firme i budvanske opštine svečano su u ponedjeljak promovisale izgradnju žičare, projekat vrijedan 12 miliona eura, uz naglasak da je investitor obezbijedio novac, te da će vlasnici zemlje biti obeštećeni.

Iako nijesu riješeni imovinski odnosi, odnosno zemlja nije eksproprisana od vlasnika, a za to područje nema planskog dokumenta, koji bi predvidio izgradnju žičare, kako navode mještani, Opština namjerava da izda građevinsku dozvolu.

„Mnogo je nepoznanica, mnogo činjenica nam nije predočeno. Cijeli projekat se od nas krije, godinama unazad nam bacaju prašinu u oči. Bojimo se i sumnjamo da bi i ovaj, kao i slični kapitalni opštinski projekti, koji su na isti način najavljivani u ovome gradu, ne doživi sličan epilog- tužilačku istragu i pritvaranje vinovnika. Protivimo se bilo kakvoj izgradnji dok se ne donese planska dokumenatacija, koja bi tačno definisala trasu žičare,odnosno šta je predviđeno na našoj zemlji. Sada se ništa ne zna, na brzinu se želi izdati građevinska dozvola. Zato smo i podnijeli zahtjev da se odmah sve obustavi“, naveli su vlasnici zemljišta od Čučuka do Brajića, na sastanku sa svojim advokatima, kojem je prisustvovao i novinar “Vijesti”.

U podnesku dostavljenom opštinskom sekretarijatu, u koji su “Vijesti” imale uvid, jasno se navodi da, osim što nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi, za navedeno područje ne postoji nijedan planski dokument, kojim je definisano kuda bi prolazila žičara, pa je i izdavanje građevinske dozvole nemoguće.

Priču o žičari, kako navode mještani, pokrenuo je još bivši gradonačelnik Rajko Kuljača, a nastavili njegovi nasljednici, sa kojim su još 2008. i 2009, vodili razgovore. Skupština opštine je 2008. donijela

Odluku o utvrđivanju javnog interesa, kao preduslov da se izvrši eksproprijacija.

Ipak, nijedan od razgovora nije, kako su kazali mještani, definisao njihova prava, cijenu i način na koji će biti obeštećeni.

„Očigledno nemamo saveznika u Opštini, za koju ne znamo ni kakvo je njeno učešće u cijelom ovom poslu. Da li je ona akcionar u ovom preduzeću Cable Car Montenegro ili nije. Sa njima, kao ni sa investitorom, se ne može razgovarati u četiri oka. Ne znamo šta nam garantuje da će ovaj projekat biti realizovan, jer sve dok se ne donesu planovi, ne možemo pihvatiti da potpisujemo bilo kakve papire”, tvrde mještani.

Oni negoduju i što ne znaju “kakva će biti sudbina ostatka naše imovine, koja će ostati uz buduću žičaru”.

“Primorani smo da se obratimo javnosti, jer očigledno to je jedini način da se sa njima razgovara, pošto sve što saznajemo, saznajemo iz novina. U nama mogu imati partnera, mi smo korektni, ali želimo karte na sto i otvoreni razgovor, gdje bi nam se sve činjenice izložile. Ne želimo nikakve zakulisne radnje“, naveli su mještani.

Oni posebno sumnjaju u početak procesa eksproprijaciji, koji je započeo krajem 2014, ali do danas nijedna od parcela nije izuzeta.

„Proces je zaustavljen, jer deponovanog novca za eksproprijaciju je svega pola miliona eura, što je dovoljno samo da se izuzme par parcela. Govore o potpunoj i nepotpunoj eksproprijaciji, što ponovo otvara mnoge sumnje i prostor za mahinacije. Jer, onako kako su predvidjeli, zakon ne poznaje postupak. Takođe, odluka o javnom interesu, koju je Skupština opštine donijela je upitna. Po zakonu o eksproprijaciji, javni interes utvrđuje Skupština Crne Gore, odnosno Vlada, a po Zakonu o lokalnoj upravi, može i Opština, samo ako se radi o dobrima i o javnom interesu. Diskutabilno je da li je žičara od javnog interesa. Niko nas nije pozvao da vidimo projekat. Sada samo nagađamo kuda će proći žičara, na koliko metara visine će ići žice i na njima gondole. Nagađamo i širinu pojasa trase. Treba da ih vučemo za rukav da nam oni pokažu projekat, koji ne mogu da realizuju bez našeg odobrenja“, naglasili su mještani.

Oni navode da im je sada zabranjeno da na svojoj zemlji grade.

„Prosto se ne znaju činjenice, jer jednostavno nema plana. Ako se plan donosi naknadno, što je do sada bila praksa, onda se ispunjavaju želje investitora. Mogu nam zabraniti da na našoj zemlji gradimo objekte u blizini od sto metara od žičare, čime ta zemlja postaje bezvrijedna. Ako eksproprišu zemlju, moraju to učiniti sa kompletnim parcelema, jer šta kada nekome uzmu par hiljada kvadrata, a ostane mu u vlasništvu isto toliko uz samu žičaru, gdje neće moći ni da je obrađuje, a kamoli da gradi“, navode mještani.

“Po tim cijenama mi ćemo otkupiti opštinsku zemlju”

Mještani navode da nijesu tačne ocjene da je njihova zemlja neiskorišćena, te da će izgradnjom žičare biti valorizovana.

„Riječ je o parcelama na udaljenosti od 700 pa do 2.100 metara od mora. Cijena kvadrata potpune eksproprijacije je od 2.99 do sedam eura za nepotpunu eksproprijaciju. Ako su spremni toliko da ponude, mi smo spremni da po istim cijenama otkupimo opštinsku zemlju. Jer, u pitanju je zemlja čija je vrijednost nekada bila jednaka onoj u centru Budve kod Staroga grada. Naši stari su na njoj imali voćnjake, obrađivali je. Međutim, Opština je glavni krivac, jer nedonošenjem planskih dokumenata nije definisala kuda će proći putevi, pa do imanja ne možemo kolima doći. Sami smo gradili put. Upravo preko naših placeva treba da prođe i buduća zaobilaznica od Stanišića do Svetog Stefana, saobraćajnica od strateškog značaja. Praktično će žičara ići preko ovoga puta“, naveli su mještani.

Zašto nije bio raspisan tender?

Mještani su se zapitali zbog čega za ovakav projekat u koji je Opština uključena nije bio raspisan međunarodni tender.

„Zar nijesmo mogli da raspišemo tender i vidimo da li je još neko zainteresovan da se uključi u ovakav projekat. Možda ima još zainteresovanih. Mnogo je nepoznanica i to otvara vrata sumnje“, kazali su mještani.

Bonus video: