Jugoslavija u srcu

"Već 15 godina se okupljamo na ovaj dan da sa svojim prijateljima proslavimo Dan Republike, zbog ljubavi prema ljudima i toj družavi koju i dalje nosim u srcu. Volim Jugoslaviju u kojoj sam imao mnogo drugova sa kojima sam i danas u kontaktu"
234 pregleda 17 komentar(a)
Dan Republike u Bijelom Polju, Foto: Screenshot (YouTube)
Dan Republike u Bijelom Polju, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.11.2015. 18:39h

Polaganjem vijenaca na spomeniku palim borcima Udruženje Bijelo Polje obilježilo je danas 29. novembar, jedan od najvećih praznika nekadašnje SFRJ.

Sjećanje na praznik ustanovljen u Jajcu prije 72 godine proslavilo je i dvadesetak jugonostalgičara u kafani „Krug“ u Bijelom Polju.

Bjelopoljac Rasim Karahmetović je kazao da je 29. novembar i podsjećanje na Drugo zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije za njega poseban datum.

"Već 15 godina se okupljamo na ovaj dan da sa svojim prijateljima proslavimo Dan Republike, zbog ljubavi prema ljudima i toj družavi koju i dalje nosim u srcu. Volim Jugoslaviju u kojoj sam imao mnogo drugova sa kojima sam i danas u kontaktu", kazao je on i dodao da svima bilo dobro, da se dobro živjelo, da su svi imali sve i da su svi radili.

Ljiljana Bulatović iz Srbije je kazala da bi mogla cijeli dan da priča o lijepim vremenima.

"Na žalost ona su iza nas ali, za nas nostalgičare Jugoslavija će uvijek živjeti u srcu".

Bjelopoljac Rajko Stevović je rekao da je, od kad smo smo počeli da stvaramo „torove“ da smo prestali da budemo jedni drugima svojte, nestalo je i veselja i lijepih skupova.

Ivan Barićević iz Hrvatske je rekao da ne treba da se pogazi istorija i da današnji dan treba da se pamti.

Okupljeni su podsjetili da je 29. novembar obilježavao godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu 1943. donijeta odluka o federalnom ustrojstvu države.

Druženje u Bijelom Polju bilo je praćeno sa "Druže Tito mi ti se kunemo" i drugim pjesmama o Titu i Jugoslaviji, dok je pionir Damjan Drobnjak položio pionirsku zakletvu.

Bonus video: