Kolarević može da gradi i kad ne da inspekcija

Inspektor tražio da Ministarstvo poništi dozvolu, jer projekat, navodno, nije revidiran u skladu sa dokumentacijom
199 pregleda 25 komentar(a)
Edin Kolarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Edin Kolarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.11.2015. 19:39h

Ministarstvo održivog razvoja odbilo je predlog inspekcije da poništi građevinsku dozvolu kotorskoj kompaniji “MD Enterprise”, iza koje stoji Edin Kolarević.

Zahtjev je podnio inspektor za urbanizam Uprave za inspekcijske poslove 17. septembra, jer, navodno, projekat nije revidiran u skladu sa planskom dokumentacijom.

Ministarstvo na čijem je čelu Branimir Gvozdenović ranije je sestriću premijera Mila Đukanovića izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju elitnog turističkog naselja “Dobrota Palazzi & Spa“ u Dobroti.

“Idejni projekat koji je izradio 'David Loyd Montenegro', a revidovao Institut za tehnička istraživanja u oblasti zaštite na radu, na osnovu kojeg je izdata građevinska dozvola investitoru 'MD Enterprise' za izgradnju turističkog naselja sa četiri zvjezdice, nije izrađen odnosno revidovan u skladu sa planskim dokumentom i izdatim urbanističko-tehničkim uslovima“, piše u predlogu inspektora.

Direktorat za građevinarstvo Ministarstva je, kako se navodi u rješenju izdatom polovinom prošlog mjeseca, nakon uvida u spise odbio predlog inspektora.

“Uvidom u službenu dokumentaciju Ministarstva, osporeno rješenje o građevinskoj dozvoli nije pobijeno žalbom u zakonskom roku, čime je postalo konačno, niti je protiv njega vođen upravni spor pred nadležnim sudom, čime je potvrđena prvosnažnost“, piše, između ostalog, u obrazloženju zbog čega je odbijen predlog inspektora.

“Vijesti“ su ranije objavile da je firmu “MP Enterprise“ osnovala ofšor kompanija “Agneta Investments Limited“ sa Kipra. Prema evidenciji iz kiparskog privrednog registra do koje je došao MANS, firmu “Agneta Investments Limited” 5. februara 2010. u Limasolu je, sa jednim Grkom, osnovao Kolarević.

Kolarević te navode nikada nije demantovao.

Njegova kompanija se u ljeto 2013. pojavljuje kao “nosilac projekta” izgradnje novog turističkog naselja u Dobroti, za koji je tada Agencija za zaštitu životne sredine izdala saglasnost na elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Investitor planira da gradi hotel sa četiri zvjezdice, rezidencijalne vile, bazene, restorane... Centar za održivi prostorni razvoj “Expeditio” podnio je u martu inicijativu za zaštitu kompleksa, jer su zabrinuti zbog “planiranih intervencija koje prijete da unište ovaj kompleks koji predstavlja karakterističan primjer arhitekture XX vijeka i ugroze vrijednost područja Kotora koje se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine”.

U martu dali zeleno svjetlo za dan

Ministarstvo je 31. marta izdalo dozvolu za gradnju “turističkog naselja” nakon što je samo 11 dana ranije prekinulo postupak. “Vijesti” su početkom aprila objavile da je do prekida postupka izdavanja građevinske dozvole došlo jer investitor nije dostavio dokaz da je platio naknadu za izgradnju regionalnog vodovoda, koja iznosi jedan odsto od procijenjene vrijednosti investicije.

Ministarstvo je 30. marta dobilo dokaz da je investitor platio naknadu, a već sljedećeg dana izdalo je građevinsku dozvolu.

“Vijesti” su tada objavile i da premijerov sestrić, shodno dozvoli, neće morati da plati naknadu za komunalno uređenje građevinskog zemljišta Opštini Kotor jer gradi “objekat od opšteg interesa“.

Bonus video: