Mala fešta jesenjih ukusa u Herceg Novom

Predstavilo se 40 izlagača koji su nudili na degustaciju i prodavali džemove, slatko, likere, sokove i kolače od jesenjeg voća
178 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2015. 15:21h

Manifestacija “Mala fešta jesenjih ukusa” – privukla je brojne Novljane I turiste koji su na glavnom gradskom trgu uživali u delicijama od smokve, nara, rogača, drenjine, kivija, oraha, žižula.

Nakon Fešte od naranče i Fešte na skalama, nevladina organizacija Ruke u saradnji sa još nekoliko organizacija i brojnim pojedincima organizovala je novu feštu koja je pokazala bogastvo ukusa i plodova hercegnovskog podneblja.

Predstavilo se 40 izlagača koji su nudili na degustaciju i prodavali džemove, slatko, likere, sokove i kolače od jesenjeg voća. Vrijedne ruke pokazale su i suvenire, umjetnine i upotrebne predmete inspirisane jesenjim plodovima Boke.

Žene udruženja Bonaca iz Zelenike donijele su kolače, džemove, sokove, a Dušanka Denvić, predsjednica udruženja otkrila je i tajnu jednostavne pripreme marmelade od kivija: 1 kg kivija , pola kilograma šećera kuva se na vatri i pred kraj doda se jedan džem fix.

Romana Lakićević iz Novske kadence kaže da su Novljani bili radoznali, ali da je prodaja išla malo slabije. Ona je nudila džem od kaka (japanske jabuke), dunja, šipurka, likere od žižula i suvih smokava.

Piter”s pie promovisala je zdravu hranu, među njima i maslac od badema i kolače sa limunom i drugim jesenjim voćem.

Marina Stanišić autorka knjiga Bokeške guloceze sa receptima slatkih i slanih jela bokeške kuhinje smatra da ovakve manifestacije treba da čine sastavni dio turističke ponude grada.

NVO FJOK pokazao je predmete napravljene od repromaterijhala, likere i najavio održavanje kreativnih radionica za djecu.

Posebnu pažnju privukle su djevojčice, članice Olivija fondacije, koje su demonstrirale umjeće veza na platnu i svoj štand ukrasile već gotovim radovima. Josip Tripović iz Baošića na crepovima starim 300 godina islikao je motive njegovog kraja i sličice iz svakodnevnog života.

Da sve protekne u redu pomogle su kao volonterke učenice SMŠ Ivan Goran Kovačić.

Bilo je izloženo i desetak torti koje su njihove slastičarke donirale kako bi se novac prikupljen prodajom donirao za pomoć u liječenju malog Zeleničanina Martina Stepanovića.

Predsjednica NVO RUKE Milina Kovačević ističe humanitarni I zabavni karatkter današnje (subota) fešte, duh zajedništava i edukaciju mladih. Najavila nove stađunske fešte, Malu feštu od naranče, pa Primaveru.

U zabavnom programu učestvovale su mažoretke, vokalna grupa Lira i Boka bend koji su komponovali pjesmu namijenjenu Maloj fešti jesenjih ukusa.

I đaci se upoznali sa voćem iz Boke

Fešta je počela u petak radionicom u kojoj su se đaci osnovnih škola upoznali sa voćem koje sazrijeva u Boki od septembra do novembra.

Voditeljica radionice, inženjer hortikulture Milica Berberović, djeci je pričala o onome što raste u novskim đardinima, ali i biljkama koje imaju stanište u okolini grada.

U okviru manifestacije organizovana je i neobična izložba nazvana Ulicom šipka u kojoj su učenici SMŠ “Ivan Goran Kovačić” u izložili radove inspirisane jesenjim plodovima.

Galerija

Bonus video: