Mještani Park šume predali peticiju Đukanoviću: Žele dogovor sa Vučinićima

Preko 200 mještana Park šume u Zagoriču, spriječilo je prije 15 dana sudskog izvršitelja i policiju da isele porodicu Vlahović iz kuće od 85 kvadrata u tom naselju, zbog toga što je zemljište vraćeno
9 komentar(a)
mještani Park šume, Foto: Zoran Đurić
mještani Park šume, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.11.2015. 21:05h

Mještani Park šume u Zagoriču zatražili su od premijera Mila Đukanovića, gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, predsjednika Skupštine Glavnog grada Đorđa Suhiha i ministra pravde Zorana Pažina da posreduju u rješenju problema oko povratka zemljišta porodici Vučinić . Mještani su predali peticiju 400 građana iz Park šume, a traže da im se pomogne da sa advokatima Vučinića, kao i samom porodicom, postignu dogovor za plaćanje zemljišta u nekom razumnom roku i pristupačnoj cijeni.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Vučinićima, vlasnicima zemljišta prije nacionalizacije. Novim, pojedinačnim presudama je odlučeno da se Vučinićima mora platiti zemlja, po procjeni vještaka od 35 do 40 eura po kvadratu i sudski troškovi.

“Niko od nas ne bježi od plaćanja zemljišta i želimo to da uradimo. Ali u skladu sa našim mogućnostima na rate i na duži vremenski period. Prinudne naplate, prinudna iseljenja i prodaja naših domova javnim licitacijama dovelo bi u pitanje opstanak 500 domaćinstava”, istakli su mještani.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković”, zastupnika Vučinića, ranije je saopšteno je da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta.

Preko 200 mještana Park šume u Zagoriču, spriječilo je prije 15 dana sudskog izvršitelja i policiju da isele porodicu Vlahović iz kuće od 85 kvadrata u tom naselju, zbog toga što je zemljište vraćeno.

Iz kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” istakli su da očekuju da za godinu do godinu i po budu pravosnažne sve presude.

“Prosječno po tim pravosnažnim presudama Vučinićima treba da plate 20.000 eura. Te kuće su napravljene na divlje, odnosno nelegalno, samo pojedini su upisani u katastru. Cijena koju je odredio vještak od 35 do 40 eura po kvadratu nije realna, odnosno čak može da bude mnogo veća i do 150, jer Park šuma je blizu centra. Međutim, zemljište je devastirano i to je uticalo na procjenu”, navode iz kancelarije. B.Ž.

“Niko od nas ne bježi od plaćanja zemljišta i želimo to da uradimo. Ali, presude od preko 30.000 eura ne možemo da platimo i pored najbolje volje”

Bonus video: