Ne sadite palme da se surlaš ne proširi

Na spisku palmi koje ne bi trebalo saditi je više od 25 vrsta i rodova te biljke
121 pregleda 12 komentar(a)
Palma, Tivat, Foto: Siniša Luković
Palma, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.11.2015. 21:02h

Inžinjerska komora Crne Gore uputila je dopis svim članovima - inžinjerima hortikulture i pejsažnog uređenja da ne sade više vrsta palmi, kako bi se suzbilo širenje štetočine po imenu palmin surlaš.

Na spisku palmi, koje po preporuci Inženjerske komore, a na osnovi mišljenja Fitosanitarne uprave Ministarstva poljoprovrede i ruralnog razvoja, ne bi trebalo saditi je više od 25 vrsta i rodova palmi.

Iz Inženjerske komore podsjetili su da je u oktobru 2012. prvi put u Crnoj Gori, na području Ulcinja, utvrđeno prisustvo štetnog insekta, koji izazova potpuno propadanje i uništenje palmi.

“U međuvremenu, granice obilježenog područja na kome se sprovode fitosanitarne mjere protiv palminog surlaša su se znatno proširile, pa se ove mjere sprovode na čitavom Crnogorskom primorju, što znači da je rizik od infestacije palmi veliki i da za uređenje prostora ne bi trebalo koristiti gore navedene (na spisku) palme”, piše u dopisu Inženjerske komore.

Na području Tivta, do sada je infekcija palminim surlašem evidentirana kod petnaestak primjeraka kanarske palme. Tivćanima je najteže palo obolijevanje skoro 100 godina stare palme na terasi hotela “Pine”, koja je karakteristično obilježje tog dijela grada.

Iako to Ministarstvo poljoproivrede uporno negira, palme su se u Tivtu surlašem zarazile od odraslih primjeraka koje je proteklih nekoliko godina uvezao elitni tivatski nautički centar “Porto Montenegro”.

Među drvoredima na obali luksuzne marine je i nekoliko palmi koje su u međuvremenu zbog bolesti posječene do korena. Kod nekoliko primjeraka je uklonjena cijela krošnja i dio debla pri vrhu, u nadi da će se nakon te radikalne metode stablo, ipak, regenerisati.

Bonus video: