Italijani zainteresovani za gradnju sanitarne deponije

Vrijeme curi, jer kako ističe direktor preduzeća Čistoća Borivoje Bonić , jer i rok važenja elaborata za zaštitu životne sredine za ovu lokaciju ističe krajem decembra
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2015. 15:12h

Predstavnici italijanske kompanije „De Mare S.R.L.“, specijalizovane za izgradnju sanitarnih deponija, održali su prezentaciju rada svog preduzeća i govorili o iskustvu u izgradnji sanitarnih deponija na teritoriji Italije, Albanije, Rumunije i drugih evropskih zemalja. Gosti su naveli da je njihova kompanija nedavno završila izgradnju prve faze sanitarne deponije u Elbasanu u Albaniji, a rok za završetak radova je jul 2016. godine.

Oni su zainteresovani za gradnju sanitrane deponije Duboki do u zaleđu Herceg Novog.

Podsjećamo da bi do kraja godine trebalo da počnu pripremni radovi za izgradnju nove deponije Duboki do na Ublima u masivu Orjena, nakon što je u avgustu izdata građevinska dozvola za njenu izgradnju . Prestoji raspisivanje tendera za izbor izvđača radova, koje će morati da sačeka dok se ne riješi problem oko tužbe MZ Morinj. Naime Ministarstvo održivog razvoja i turizma obavijestilo je preduzeće Čistoća koje je nosilac projekta da postoji tužba MZ Morinj protiv Opštine Herceg Novi i ovog projekta, dok iz Upravnog suda tvrde da takve tužbe nema. Morinjani su protestvovali zbog sumnje da bi buduća deponija mogla zagađivati vode Morinjskog sliva. Nakon togaq je urađen geotehnički elaborat istraživanja kretanja podzemnih voda sa lokacije buduće sanitarne deponije i do sada se obojena voda nije pojavila ni u jednom opitom obuhvaćenom izvorištu. Morinjani su tada imali primjedbu da nisu dovoljno urađena ta geološka istraživanja.

Vrijeme curi, jer kako ističe direktor preduzeća Čistoća Borivoje Bonić , jer i rok važenja elaborata za zaštitu životne sredine za ovu lokaciju ističe krajem decembra.

Nova deponija je od grada udaljena 23 kilometra a od sadašnje –Tisove grede, oko 700 metara. Prostiraće se na površini od 14 hektara i biće izgrađena po najsavremenijim tehnološkim principima i uz sve mjere ekološke zaštite predvidne evropskim standardima.

Ukupna vrijednost investicije je oko 6,59 miliona eura. Iako je bilo saopšteno da je opštinskim budžetom za ovu godinu za deponiju planirano 600 hiljada eura , rebalanskom bužeta koji bi odbornici trebalo da usvoje na sjednici SO zakazanu za 4 decembar, za tu namjenu predviđeno je manje od 10 hiljada eura.

Opština je aplicirala sa projektom deponije za sredstva Vlade, odnosno Direkcije javnih radova.

Galerija

Bonus video: