Šta fali vazduhu, ovakav je 30 godina

Iz nevladine organizacije Breznica prekjuče je saopšteno da je 19. novembra koncentracija PM čestica bila 11 puta veća od dozvoljene...
26 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 27.11.2015. 14:39h

Vazduh u Pljevljima posljednjih nekoliko dana je relativno čist, izjavio je juče predsjednik Opštine Mirko Đačić.

Dan nakon što su iz nevladine organizacije Breznica zatražili uvođenje vanrednog stana zbog zagađenja, Đačić je saopštio da je koncentraciju PM čestica “i do dva puta manja od dozvoljene, sa povremenim satnim prekoračenjima“.

On je u reagovanju naveo da se ekološka slika Pljevalja “ovih poznih jesenjih dana ni u čemu ne razlikuje od one prije jednu, 10 ili 30 godina“.

"Usljed više faktora, sredinom novembra i tokom dana koji je 'Breznica' navela kao rekordni po zagađenju, koncentracija PM čestica bila je iznad dozvoljenih granica i u drugim sredinama. Breznica je i to prećutala ili smatra da PM čestice na jugu ili centralnom dijelu države nijesu štetne po zdravlje ljudi kao one na sjeveru. U saopštenju je pomenut samo datum uz naglašavanje da je u jednom trenutku izmjerena 11 puta veća koncentracija od dozvoljene. Prećutano je da je riječ o satnoj koncentraciji, a ne o dnevnoj. Prećutano je i da je to bilo u gluvo doba noći. Prećutani su podaci da je dan kasnije koncentracija PM čestica bila 47,5 mikrograma (21.11. u 16 sati), a dva dana kasnije (22.11. u 6 sati) 24,2 mikrograma i da je konstantno posljednjih nekoliko dana vazduh relativno čist, uz koncentraciju PM čestica i do dva puta manju od dozvoljene vrijednosti, sa povremenim satnim prekoračenjima", saopštio je Đačić.

Iz Breznice prekjuče je saopšteno da je 19. novembra koncentracija PM čestica bila 11 puta veća od dozvoljene...

"Vijesti" su ranije objavile zvanične podatke da je od 1. do 17. novembra vazduh bio višestruko zagađeniji od dozvoljenog.

Đačić tvrdi da je vlast na čijem je čelu prva koja je pokrenula akciju s ciljem smanjenja zagađenja.

"To u minulih 30 godina nije radila nijedna opštinska vlast. Pisana su saopštenja, plaćani projekti i planovi, ali bez ikakve konkretne akcije. Uradili smo sanacione zahvate na kotlarnici u Skerlićevoj ulici, a u toku je postupak za obezbjeđenje alternativnog ogrijeva - briketa i peleta i procjenjujemo da će već prvih zimskih dana po subvencioniranim cijenama otpočeti njihova distribucija zainteresovanim građanima. Obje ove aktivnosti pored ekološke imaju i ekonomsku dimenziju. Obje ove aktivnosti Breznica je prećutala".

Đačić: Ne šiljite pero, već zasučite rukave

Đačić je rekao da cijeni određene aktivnosti “Breznice“, koje su doprinijele da se ekološki problemi Pljevalja čuju i bolje razumiju, i da zdravlje građana treba svima da bude prioritet.

"Urbani dio Pljevalja je sredina gdje su ugroženi i voda i vazduh i zemljište. Vrijeme je da umjesto riječima... probleme počnemo rješavati i otklanjati djelima i zajedničkim akcijama. Dugo su problemi stvarani, i trebaće nam i dugo vremena da ih otklonimo. Stoga je nepotrebno šiljiti pero , a korisno i potrebno što prije zasukati rukave", naveo je Đačić u reagovanju.

Mitrović: Građani ih plaćaju da rješavaju probleme, pa i zagađenje

Izvršni direktor "Breznice" Milorad Mitrović kazao je da “rukave treba da zavrću” oni koji su plaćeni novcem građana da rješavaju probleme Pljevaljaka, uključujući enormno zagađenje životne sredine.

"Neka svako radi svoj posao na pravi način. Naš je posao da ukazujemo na probleme i stalno na to podsjećamo lokalnu vlast, a ne da gradimo kotlarnice i naručujemo brikete. Zna se ko to treba da radi", rekao je Mitrović.

On je kazao da su tačne Đačićeve tvrdnje da je sadašnja lokalna vlast krenula u rješavanje ekoloških problema, ali tvrdi da od toga, za sada, građani nisu imali koristi.

"Pozdravljamo svaki i najmanji korak koji vodi rješenju zagađenja životne sredine i u tom smislu će lokalna uprava imati dobrog partnera u 'Breznici'. Tačno i da je prvi put izdvojeno 570.000 eura u rješavanju ekoloških problema, ali ne možemo da ne primijetimo da u svom saopštenju Đačić ne pominje najveće zagađivače - 'Rudnik uglja' i 'Termoelektranu", saopštio je Mitrović .

Bonus video: