Ekipa Vojske Crne Gore učestvuje na najtežoj trci na svijetu

U 48 sati treba preći 50 km i savladati nadmorsku visinu od 4.000 metara, i to pod teretom od 35 kg. Tokom trke neophodno je realizovati 13 zadataka
910 pregleda 1 komentar(a)
Pripadnici Vojske Crne Gore, Foto: Ministarstvo odbrane
Pripadnici Vojske Crne Gore, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Vojske Crne Gore prvi put ove godine učestvuju kao samostalna ekipa na trci Edelweiss Raid 2019, koja se smatra najtežom na svijetu.

U austrijski region Tuxer Alpen, gdje će se trka organizovati 27. i 28. februara, putuje osam pripadnika Pješadijskog bataljona, koji imaju zvanje planinskog vodiča i instruktora alpinizma, stečeno u Austriji i Sloveniji.

Kapiten tima je vodnik I klase Željko Radović iz 3. pješadijske čete.

U trci učestvuju predstavnici oružanih snaga oko 20 zemalja, među kojima i vodećih u oblastima alpinizma i planinskog ratovanja: Austrije, Slovenije, Njemačke, Švajcarske, Italije i drugih, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Za trku su neophodne posebne i zahtjevne pripreme, zbog čega se organizuje jednom u dvije godine. U 48 sati treba preći 50 km i savladati nadmorsku visinu od 4.000 metara, i to pod teretom od 35 kg. Tokom trke neophodno je realizovati 13 zadataka, poput: kretanje fiksnom instalacijom, veranje uz stijene, spuštanje niz stijene, skijanje u navezi, gađanje, bivačenje, odnosno noćenje u planini, orijentacija, brzi marš, spašavanje pomoću PIEPS-a... Tokom kretanja, rastojanje između prvog i poslednjeg člana ekipe ne smije da bude veće od 150 m. Prati se timski rad i timsko rješavanje zadataka", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da prema statistici tokom trke odustane trećina ekipa.

Vođa ekipe nema pravo odustajanja, jer se u suprotnom cijela ekipa diskvalifikuje.

Ekipa Vojske Crne Gore počela je sa pripremama u novembru na prostoru Bjelasice i Sinjajevine.

"Naši vojnici tokom priprema su realizovali uspone na vrhove Torna, Jablanov vrh, Crna Glava, Zekova glava, Mučnica, Bjelogrivac. Realizovani su i marševi od 45 km od Mojkovca do Kolašina, preko cijele Bjelasice, kao i noćenje u vučjoj jami. Samo učešće naše ekipe na ovoj trci je veliki uspjeh. Cilj je da se što bolje prezentuju država i VCG, i da se pokaže da smo u oblasti alpinizma i planinskog ratovanja ravnopravni sa ostalim vodećim i partnerskim zemljama. Naši će otputovati za Austriju 17. februara, jer će sa pripadnicima Vojske Republike Austrije, ići na aklimatizaciju na poligone gdje će se realizovati trka", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Bonus video: