Informator o trgovini ljudima za zdravstvene radnike

U pripremi Informatora korišćena su važeće zakonske odredbe, zatim primjeri dobre prakse iz okruženja i dokumenti koji tretiraju tu oblast, a koje su objavile relevantne institucije iz Crne Gore i okruženja, kao i Svjetska zdravstevna organizacija i UNICEF
0 komentar(a)
Informator, Foto: Ministarstvo zdravlja
Informator, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 25.11.2015. 17:41h

Ministarstvo zdravlja pripremilo je Informator za zdravstvene radnike o trgovini ljudima, u cilju efikasne borbe protiv te pojave.

Cilj je da se zdrastveni radnici bliže informišu o samom pojmu trgovine ljudima, indikatorima za rano prepoznavanje žrtava trgovine ljudima, kao i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u ovoj oblasti.

Iz tog resora podsjetili na Sporazumom o saradnji između državnih institucija, Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, Vrhovnog državnog tužilaštva, Vrhovnog suda, Ministarstva unutrašnjih poslova - Uprave policije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, Centra za podršku djeci i porodici Bijelo Polje i Crveni krst Crne Gore i šest nevladinih organizacija.

Sporazum predviđa saradnju na prevenciji, identifikaciji, edukaciji, prijavljivanju i krivičnom gonjenju izvršilaca i zaštiti potencijalnih žrtava trgovine ljudima, uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava, s ciljem obezbjeđivanja fizičke, psihološke, zdravstvene, socijalne i dječije zaštite i olakšavanja njihove integracije u novo društvo, odnosno reintegracije u slučaju dobrovoljnog povratka u zemlju porijekla.

Iz Ministarstva su dodali da trgovina ljudima predstavlja jedan od najgrubljih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita, tako što se žrtvama ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komunikacija sa porodicom i okolinom, te se u takvim okolnostima na različite načine iskorišćavaju.

Upozorili su da zbog globalne rasprostranjenosti trgovine ljudima ne postoji nijedna zemlja na svijetu koja je imuna na tu negativnu pojavu savremenog društva, tako da ni Crna Gora nije izuzetak.

„Ipak, shodno ocjenama relevantnih međunarodnih subjekata i zvaničnim statističkim podacima, Crna Gora je uglavnom zemlja tranzita, a u značajno manjoj mjeri zemlja porijekla ili zemlja krajnje destinacije za žrtve trgovine ljudima, sa dominantnim oblikom seksualne eksploatacije“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, zdravstveni radnici svoj doprinos u borbi protiv trgovine ljudima mogu dati tako što će svoja znanja i vještine upotrijebiti da, pored postavljanja dijagnoze i liječenja aktuelnog zdravstvenog problema, aktivno raditi na prepoznavanju potencijalnih slučajeva trgovine ljudima i što će svaki takav slučaj prijaviti nadležnim državnim organima, u propisanoj proceduri, prije svega policiji.

U pripremi Informatora korišćena su važeće zakonske odredbe, zatim primjeri dobre prakse iz okruženja i dokumenti koji tretiraju tu oblast, a koje su objavile relevantne institucije iz Crne Gore i okruženja, kao i Svjetska zdravstevna organizacija i UNICEF.

Bonus video: