Crna Gora uspostavlja sistem podrške za žrtve nasilja

UN, podsjeća se, rade zajedno sa državama širom svijeta na inicijativama sprečavanja i reagovanja na rodno zasnovano nasilje, uključujući države u krizi u kojima se silovanje i seksualni napadi koriste kao ratna sredstva
102 pregleda 0 komentar(a)
Silovanje, nasilje u porodici
Silovanje, nasilje u porodici
Ažurirano: 25.11.2015. 13:02h

Crna Gora je napredovala ka uspostavljanju efikasnog i pouzdanog sistema podrške za žrtve nasilja u porodici i povjerenje u njega se povećava, ocijenila je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Sistem UN-a u Crnoj Gori pozvao je na obnavljanje napora da se okonča nasilje nad ženama.

Sistem UN u Crnoj Gori ove godine obilježava kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, pridruživanjem globalnoj inicijativi „Obojimo svijet u narandžasto: Okončajmo nasilje nad ženama i djevojčicama“ čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti zaustavljanja nasilja nad ženama.

Oni su pojasnili da je narandžasta boja inicijative kao simbol svjetlije budućnosti, slobodne od nasilja nad ženama i djevojčicama.

“Zato će Eko zgrada UN u Podgorici biti osvijetljena u narandžasto tokom narednih 16 dana”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u tom nastojanju UN nijesu same.

“Protiv nasilja nad ženama organizacije UN se bore rame uz rame sa brojnim partnerima u Crnoj Gori. Jedan od njih je i Glavni grad, koji se pridružuje inicijativi tako što će osvijetliti u narandžasto jedan od simbola glavnog grada Crne Gore – most Milenijum”, navodi se u saopštenju.

Mekluni je kazala da se razvojna agenda za narednih 15 godina fokusira na rodnu ravnopravnost i eliminisanje rodno zasnovanog nasilja, kao na važne komponente postizanja napretka u ostvarivanju svih ciljeva održivog razvoja.

Ona je naglasila da je, prva dva mjeseca od osnivanja, nacionalna SOS linija za podršku žrtvama nasilja u porodici primila više od 750 poziva za pomoć.

“Ove brojke potvrđuju da se povjerenje u podršku sistema uvećava i da Crna Gora pravi iskorak ka uspostavljanju efikasnog i pouzdanog sistema podrške za žrtve nasilja u porodici”, poručila je Mekluni.

UN, podsjeća se, rade zajedno sa državama širom svijeta na inicijativama sprečavanja i reagovanja na rodno zasnovano nasilje, uključujući države u krizi u kojima se silovanje i seksualni napadi koriste kao ratna sredstva.

"UN potvrđuju svoju posvećenost da se okonča rodno zasnovano nasilje i poziva na pojačane napore da se riješe specifični obrasci nasilja u razvojnim i kriznim kontekstima, radeći sa ženskim organizacijama ali i sa muškarcima i dječacima", poručeno je iz te organizacije u Crnoj Gori.

Bonus video: