UPCG: Nije poželjno uskraćivanje privatnim apotekama da ravnopravno izdaju ljekove

Prema njihovim riječima, neodržive su neargumentovane tvrdnje o uzročnoj vezi između povećanja potrošnje ljekova za period trajanja ugovornih aranžmana privatnih apoteka i FZOCG, „čime se stvara privid da su privatne apoteke i uzročnik povećane potrošnje ljekova u Crnoj Gori u 2015.godini“
0 komentar(a)
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
tablete, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.11.2015. 19:00h

Ponovno uspostavljanje biznis barijera u privrednom poslovanju, kroz uskraćivanje mogućnosti privatnim apotekama da pod ravnopravnim uslovima pružaju usluge izdavanja ljekova, nije poželjno ponašanje, smatraju u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG).

„Članovi UPCG iz sfere maloprodaje ljekovima u Crnoj Gori razložno su očekivali, umjesto raskida ugovora o snabdijevanju ljekovima, dalje aktivnosti Fonda za zdravstveno osiguranje (FZOCG) kojim se i u 2016. godini nastavljaju dobri početni rezultati ugovornih aranžmana iz ove godine, po kojim su zdravstveni osiguranici u Crnoj Gori bez čekanja, redova, nervoze i slično mogli pravovremeno ralizovati recepte – doći do ljekova“, kaže se u saopštenju.

Iz UPCG je saopšteno da je neodrživ nagovještaj povreda ustavnih principa o slobodnom i otvorenom tržištu, slobodi preduzetništva i konkurencije kao i zaštiti ravnopravnosti svih oblika svojine

„Problematizovanje uloge države u sprovođenju zdravstvene zaštite, stvaranje uslova za unapređenje iste, valja iznova sagledati. Napuštanje rudimentalno uspostavljanje dobre prakse u ovoj godini u oblasti izdavanja ljekova preko mreže privatnih apoteka, kroz ugovorne aranžmane sa FZOCG, je trebalo potvrditi i za 2016.godinu“, smatraju u Uniji.

Prema njihovim riječima, neodržive su neargumentovane tvrdnje o uzročnoj vezi između povećanja potrošnje ljekova za period trajanja ugovornih aranžmana privatnih apoteka i FZOCG, „čime se stvara privid da su privatne apoteke i uzročnik povećane potrošnje ljekova u Crnoj Gori u 2015.godini“.

U saopštenju se kaže da zdravlje i rizik zdravstvene zaštite ne može biti limitiran startnim budžetskim utvrđivanjem sredstava za određenu godinu, budući da je zdravlje kao segment javnog interesa države Crne Gore finansirano iz javnih prihoda.“ A to znači da, kao i mnoge druge stavke budžeta može biti predmet izmjena u budžetu na osnovu valjanih činjeničnih stanja, valjda nije sporno“.

„Nepoznanice o rezultatima obima učestalosti i sl. izdavanja ljekova kroz mehanizme izabranog doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Crnoj Gori, za sada nemaju svoj ishod“, kazali su iz UPCG.

Oni su ukazali da se raskidom ugovora sa apotekama u privatnom vlasništvu, ponovo obezbjeđuje ekskluzivitet za pružanje usluga izdavanja ljekova osiguranicima samo u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privrednom društvu čiji je osnivač država.

„FZOCG je dužan da zaključi ugovor o pružanju predmetnih usluga sa svim učesnicima na tržištu maloprodaje ljekova koji ispunjavaju uslove koje FZOCG unaprijed i transparentno utvrdi, pod jednakim komercijalnim i drugim uslovima, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije“, kaže se u saopštenju Generalnog sekretarijata UPCG.

Bonus video: