Očišćeno ušće rijeke Sutorine

Rijeka Sutorina je najveći hercegnovski tok. Dužina, od izvora do ušća iznosi oko 9 kilometara, a površina sliva je 36,6 kvadratnih kilometara
715 pregleda 0 komentar(a)
Sutorina za vrijeme poplava, Foto: Slavica Kosić
Sutorina za vrijeme poplava, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.11.2015. 15:38h

Ušće rijeke Sutorine, nedavno je očišćeno od nanosa zemlje, kamenja, šuta i drugog otpada. Radnici firme "Tošković" uz pomoć teške mehanizacije ovih dana očistili su oko 250 kvadrata na samom ušću .

Očišćeni su i sanirani brojni kanali u Sutorinskom polju, iz kojih se prilikom obilnih padavina izlivala voda: kod benzinske pumpe, pored megamarketa "Voli", na raskrsnici sa Trebinjskom ulicom prema stovarišnoj zoni i drugim javnim površinama.

Nakon čišćenja ušća Sutorine, trebalo bi da su otklonjeni i uzroci plavljenja naselja i objekata na njenim obalama, koje je prethodnih godina prouzrokovalo velike matarijalne štete.

Rijeka Sutorina je najveći hercegnovski tok. Dužina, od izvora do ušća iznosi oko 9 kilometara, a površina sliva je 36,6 kvadratnih kilometara.

Rijeka na ušću u more stvara ljekoviti peloid, koji zajedno sa morskom i mineralnom vodom čini prirodne faktore na kojima se zasniva rad Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr. Simo Milošević u Igalu.

Rijeka Sutorina je poznato stanište jeguljama, ušće je mrestilište ribe i zona riblje mlađi, koja zahtjeva strogu zaštitu.

Bonus video: