Demokrate o stanju u Budvi: Žičarom bolje da odvozite mulj iz Vještice

Oni su istakli da je Popović, govoreći o kreditnom zaduženju grada, nekako “ zaboravio ogromnih 59 miliona eura kredita, kao i ostale obaveze vezane za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vještici”.
52 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Shutterstock
Budva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2015. 12:17h

Budvanske Demokrate ocijenile su da je aktuleni gradonačelnik Srđa Popović u svome govoru na Dan oslobođenja Budve prikrio stvarnu situaciju u kojoj se nalazi grad. Oni su upozorili da Budvi tek slijede loši dani, “ukoliko nelgitimna vlast nastvi da upravlja gradom”.

“Popović je u govoru na sjednici iznio dosta zanimljivih podataka. U najkraćem, čuli smo da Budva duguje dosta, cijela 34 miliona eura, mada prije će biti da je dug mnogo veći. Nadalje gospodin Popović kaže da se Budvi duguje više, tako da situacija nije baš toliko loša koliko izgleda. Ko to i za šta najviše duguje našem gradu? U najvećem dijelu za komunalije duguju takozvani “strateški partneri” DPS-a Budva, ”strateški investitori” u Budvi i to kako kaže gospodin Popović 20 miliona eura, a mi bi rekli da je barem jos 20 miliona izgubljeno u raznoraznim cesijama, prebijanjima dugova i ostaloj finansijskoj gimnastici, u kojoj je po pravilu Budva ostajala “kratkih rukava”, a koju je taj isti gospodin Popović godinama podržavao i glasao kao šef odborničke grupe i jedan od čelnih ljudi DPS-a u Budvi. U jednom dijelu naravno dugujemo i mi građani Budve, i to 15 miliona eura po raznim osnovama, a preduzeća isto toliko kaže Popović. Nadalje kaže Popović, naplata potraživanja ide odlično, po tome smo lideri u Crnoj Gori, naravno u pitanju je naplata prevenstveno od građana dok ona dugovanja “strateških partnera” još uvjek nisu u fokusu nelegitimne vlasti, a kada će biti, ne znamo”, navode budvanske Demokrate.

Oni su istakli da je Popović, govoreći o kreditnom zaduženju grada, nekako “ zaboravio ogromnih 59 miliona eura kredita, kao i ostale obaveze vezane za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vještici”.

“Treba reći da se to rješava tako što Budva već više od godinu dana plaća najveću cijenu vode u regionu i među najvećim u Evropi, i tu smo izgleda lideri. Takođe istu visoku cijenu plaćaju i građani u djelovima opštine koji još nisu priključeni na sistem. U saradnji sa Vladom ćemo pravazići sve probleme kaže Popović, probleme poput doprinosa i poreza koje dugujemo za preko hiljadu zaposlenih koje je naravno DPS zaposlio, mahom pred izbore u zadnjih nekoliko godina, probleme poput deponovanja mulja iz postrojenja u Vještici itd, itd…Ono što je Popović “zaboravio” da kaže građanima Budve je da skoro ništa od novca koji plaćamo već godinu dana, kroz ogromnu cijenu vode nije našlo svoj put tamo gdje treba, već ko zna gdje, jer je već sada dug za obaveze vezane za postrojenje u Vještici nekih sedam miliona eura kao i da će račun opštine ubrzo biti blokiran od strane naših njemačkih partnera na isti iznos”, ističu u ovoj partiji.

Pored finansijske katastrofe, kako dodaju, problem “zbog neozbiljnog pristupa kako Opštine tako i države ima i drugu dimenziju, prijeti nam i ekološka katastrofa”.

“Iako je prije više od mjesec dana najavio da će uz pomoć Vlade i lokalnih uprava rješiti problem deponovanja mulja, čiji smrad koji guši stanovnike Bečića i Boreta, za sada ništa od toga. Privremeno rješenje će vjerovatno biti odvoženje mulja u Ulcinj ili Cetinje, u zavisnosti ko će prije popustiti pod pritiskom Vlade i premijera. Ako niko ne popusti prijeti nam zatvaranje postrojenja i ekološka katastrofa . Ako ipak Vlada uspije u pritiscima, to će naravno biti privremeno rješenje te sa nadamo da posle toga to pitanje neće, kao i do sada biti “stavljeno pod tepih” dok nas opet nužda ne natjera da ponovo panično tražimo spas od smrada i zagađenja, i to najskupljeg smrada i zagađenja na svijetu”, kaže se u saopštenju Demokrata.

Osvrćući se na na Popovićevo izlganje o “razvojnim projektima” koji očekuju Budvu, demokrate ocjenjuju da “godinama postoji jasna direktna veza između takozvanih “razvojnih projekata” i “ investicionih bumova” u Budvi”.

“Poslije tih investicionih bumova ostaju dugovi i katastrofe poput već pomenute, možda bi se rješenje za deponovanje mulja moglo naći u okviru najnovijeg “čeda” vrhuške Budve, promovisnog u okviru zvanične proslave Dana oslobodjenja Budve iako je privatni projekat. Poštovani građani, sigurno pogadjate, u pitanju je žičara od Čučuka do Brajića. Slobodni smo predložiti da žičara kreće iz Vještice, umjesto iz Čučuka, te da se njome mulj odvozi na Brajiće i dalje. Ne gospodine Popoviću, najgore nije za nama, ako vi nastavite vršiti vlast, izgleda da najgore tek dolazi. Jedino je za utjehu stara izreka koja kaže da je noć najcrnja baš pred zoru”, zaključuju Demokrate.

Bonus video: