U septembru prikupljeno 2,14 miliona litara mlijeka

Od dobijenih mlječnih proizvoda, u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen je za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira isključivo od kravljeg mlijeka
0 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2015. 14:50h

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u septembru je iznosila 2,14 miliona litara, sa prosječnim sadržajem masti od 3,76 odsto, a proteina 3,19 odsto.

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 31,3 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 29,8 odsto u fermentisane mlječne proizvode, dok je 2,9 odsto prerađeno u pavlaku”, navodi se u saopštenju Monstata.

Ostale količine prikupljenog mlijeka, kako su dodali, upotrijebljene su za proizvodnju kajmaka, drugih žuto-masnih proizvoda i kravljeg sira.

Od dobijenih mlječnih proizvoda, u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen je za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira isključivo od kravljeg mlijeka.

“Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka, ne uključuje količine mlijeka iz uvoza, već isključivo količine koje su mljekare i sirare otkupile sa farmi na teritoriji Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.