Mocarele ni na vidiku, mašine plaćene 150.000

Vlada je prije 15 godina dala za mašine za sir oko 150.000 eura
0 komentar(a)
Pljevaljska mljekara, Foto: Goran Malidžan
Pljevaljska mljekara, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 23.11.2015. 07:05h

Ni petnaest godina nakon što je nabavljena potrebna oprema, u pljevaljskoj Mljekari nije počela proizvodnja nadaleko čuvenog italijanskog sira mocarela.

Neizvjesno je da li će oprema ikada biti stavljena u funkciju, iako je Vlada za kupovinu mašina još 2000. godine dala oko 150.000 eura.

U Mljekari ističu da proizvodnja nije počela, jer nijesu imali novca da izgrade prostoriju za zrenje sira, od 200 metara kvadratnih. Izgradnja takvog objekta, tvrde, koštala bi oko 100 hiljada eura.

Raniji ministri poljoprivrede svake godine su najavljivali da će pronaći način da se investicija zaokruži, ali do danas ništa nije urađeno.

Direktorka Mljekare Mervana Zulić kazala je da ne zna kada bi mogli konačno da počnu s proizvodnjom mocarele, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju.

Ranije je postojala inicijativa da se objekat za zrenje sira uradi u saradnji sa CHF-om, ali do danas nije ništa urađeno i nema nikakvih nagovještaja da bi se u dogledno vrijeme nešto moglo promijeniti.

Rukovodstvo Mljekare nije bilo spremno da po dosadašnjim uslovima podigne kredit i zatvori investiciju.

“Kada smo ranije mogli dobiti kredit po povoljnijim uslovima, nismo mogli da obezbijedimo građevinsku dozvolu. Danas kada možemo da obezbijedimo dozvolu, krediti su nepovoljni”, kazala je Zulićeva.

Iste godine kada su nabavljene mašine za proizvodnju sira, Mljekari je Fond za razvoj dodijelio kredit za pravljenje zgrade za zrenje sira, ali on nikada nije realizovan zbog nemogućnosti dobijanja građevinske dozvole.

Zulićeva smatra da ni u sadašnjim uslovima i cijenama ne bi bili konkurentni na tržištu. Ona tvrdi da su sve mašine u funkciji, ali da rade sa svega deset odsto kapaciteta.

“Mašine su iskorišćene svega desetak odsto, uglavnom u procesu prerade mlijeka i proizvodnju kvalitetnog maslaca”.

U tom prostrojenju se dnevno može preraditi 3.000 litara mlijeka, što znači da bi Mljekara mogla da otkupi sve tržišne viškove. U Mljekari je zaposleno dvadesetak radnika, a dnevno se u prosjeku otkupljuje oko 4.000 litara mlijeka.

Bonus video: