U hercegnovski vrtić "Naša radost" upisano 1.037 djece

Iz Ministasrtva su kazali da Javna predškolska ustanova„Naša radost“ rad organizuje u matičnom objektu na Savini i četiri vaspitne jedinice; Igalo, Topla, Bijela, Zelenika
138 pregleda 0 komentar(a)
djeca, Foto: Shutterstock
djeca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.11.2015. 15:16h

U Javnu predškolsku ustanovu „Naša radost“ u Herceg Novom u školsku 2015/16.godinu upisano je 1.037 djece od jedne do pet godina, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako su objasnili djeca su bila raspoređena u 28 vaspitnih grupa tri mlađe i četiri starije jaslične grupe, šest mlađih vaspitnih, pet srednjih i deset starijih grupa.

Prema podacima Ministarstva, prošle školske godine vrtić je pohađalo 17 djece romske populacije

Iz Ministasrtva su kazali da Javna predškolska ustanova„Naša radost“ rad organizuje u matičnom objektu na Savini i četiri vaspitne jedinice; Igalo, Topla, Bijela, Zelenika.

Ustanova radi vremenskom rasponu od 6 do 17 sati sa primarnim cjelodnevnim i poludnevnim boravakom.

"Ustanova ima 94 zaposlena radinka. Vaspitno-obrazovni rad realizuju vaspitači, a njegu i preventivnu dječju zaštitu medicinske sestre", kazali su iz agenciji MINA Ministarstva.

Prema njihovim riječima, pedagošku i psihološku podršku u radu pružaju im stručni saradnici, psiholog i pedagog, neposrednim aktivnostima, stručni aktivi i stručno vijeće kojim rukovodi direktor.

"Kao pomoć vaspitačima grupa, angažujemo pripravnike i medicinske sestre za jaslične grupe", navode iz Ministasrtva.

Kako su kazali Ustanova dobro opremljena didaktikom, potrošnim materijalom za svakodnevni vaspitno obrazovni rad, stručnom literaturom za vaspitače, audiovizuelnim sredstvima. Svaka vaspitna jedinica ima kompjutere i internet.

U Ministarstvu tvrde da se u kontinuitetu unapređujuju uslovi rada i boravka djece, i da je prošle školske godine povećan stepen bezbjednosti djece, zamijenjena kuhinjska oprema, osvjetljavanje vrtića i dvoršta.

Iz Ministarstva ističu da je prošle školske godine vrtić pohađalo 17 djece romske populacije.

"Sva romska djeca su bila raspoređena i u punom smislu riječi integrisana po vaspitnim grupama, u zavisnosti od godina starosti", kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, u vrtiću se baštini izuzetna sardnju sa romskom zajednicom i uspjeh predstavlja uključenost gotovo sve djece u program ranog učenja i razvoja.

"Tako da se rad zasniva na potpunoj otvorenosti i privrženosti za jednaku dostupnost, pravednost obrazovanju, čiji se puni efekat postiže ranim uključivanjem i učenjem", navode iz Ministarstva.

Kako su rekli na inicijativu Ministarstva prosvjete treću godinu, u JPU „Naša radost“, kao redovna se realizuje „Pripremni vrtić za RE djecu“.

"Kroz ovaj porogram se intezivno radi na pripremi za osnovnu školu sve djece romske nacionalnosti koja su dorasla za školu. Boravak u vrtiću se iskoristi da se djeca kroz različite edukativne programe, igraonice i radionice što bolje pripreme za uključivanje u osnovnu školu, nastavu koja ih tamo očekuje", ističu iz Ministarstva.

Program je i ove godine realizovan u vaspitnoj jedinici Topla, u starijoj vaspitnoj grupi.

"U realizaciji pored vaspitača te grupe uključen je i romski asistent. Rukovodilac projekta je stručni sradnik - psiholog u ustanovi", tvrde u Ministarstvu.

Kako su kazali djeca su pored vaspitno-obrazovnog rada u vrtiću i osnovne pripreme za školu, učestvovala sa ritmikom „Pomirenje“ na IX Dječijem karnevalu u Herceg Novom.

"Po završetku programskih aktivnosti organizovali smo druženje sa roditeljima gdje su roditelji sa djecom uključeni u realizaciji kreativne radionice.Takođe, djeci su uručene diplome „za uspješan boravak u vrtiću, radost, optimizam i želju za znanjem.“Djeca su dobila i poklone za početak školske godine", naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: