Konzul želi da poveže Montevideo i Crmnicu

Ostrog, Lovćen i Limljani su na Klisića ostavili najdublji utisak i o njima će, kaže on, pričati komšijama u Montevideu...
8 komentar(a)
Mario i Suzana Klisić, Foto: Radomir Petrić
Mario i Suzana Klisić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.11.2015. 15:47h

U Urugvaju ima oko 400 do 500 Crnogoraca koji su ponosni na svoje porijeklo i žele da saznaju što više o Crnoj Gori, kazao je za “Vijesti”, počasni konzul Crne Gore u Urugvaju, Mario Klisić.

Ovaj penzionisani ekonomista u pomorstvu, sa suprugom Suzanom je proveo odmor u prapostojbini, iz koje se kući vraća sa lijepim utiscima i novim ambicijama. Proteklih dvadesetak dana, Klisići su obilazili Crnu Goru - od zavičajne Crmnice, Budve, Kotora i Cetinja, do Podgorice u kojoj je Mario imao više susreta sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i Uprave za dijasporu.

“Ostrog, Lovćen i Limljani, tri su mjesta koja su sada na mene ostavila najdublji utisak, i njih će prve pričom i fotografijama upoznati moje komšije u Montevideu. A za Njegoša ću reći da je crnogorski Artigas, general koji je nacionalni heroj Urugvaja“, rekao je Klisić.

Pripadnik treće generacije Crnogoraca u Urugvaju, Mario kaže da mu je ovo bio treći, “a ujedno i prvi put” da dođe u Crnu Goru. Prvi put je došao u SFRJ prije 31 godinu, drugi put u doba državne zajednice sa Srbijom, a sad prvi put u nezavisnu državu.

“U Urugvaju računamo da sada ima oko 400 do 500 Crnogoraca, moj unuk pripada petoj generaciji. Nas Crmničana je najviše, samo Klisića ima oko 45. Imamo i nacionalno udruženje Montenegrina u Montevideu koje vode moj brat Danijel Klisić i dvadesetpetogodišnji Tomaš Šaranović. Želimo da saznamo što više o Crnoj Gori, međutim, udruženje nema resursa da plati profesora crnogorskog, pa se jezik uči preko interneta, kao što to radi moj sin Nikola. Imamo izvanrednu saradnju sa ambasadorom Crne Gore u Argentini Gordanom Stojovićem.

Klisić je počasni konzul od novembra 2014, nominacija je stigla iz Bara od porodice i prijatelja. Đed Nikola stigao je iz Limljana prvo u Argentinu 1906, odakle je prešao u Urugvaj 1933. Nikola u Montevideu postaje personalni direktor najveće fabrike mesa, koja je zapošljavala 5.000 ljudi, a sin Danilo, Mariov otac, uspijeva da postane izvršni direktor te kompanije.

Treba promovisati CG u Urugvaju

O Crnoj Gori se u Urugvaju zna veoma malo, svi od prije znaju za Jugoslaviju, Urugvajci vole da posjete Dubrovnik, ali, ne dolaze u Crnu Goru i trebalo bi da se pokrene turistička promotivna kampanja, da svi Urugvajci koji dođu u Dubrovnik obiđu i Boku, Budvu, Bar, sugeriše Klisić.

On je ukazao na dobre odnose između dvije države, koji će upravo zbog nekih pokrenutih poteza biti još bolji.

“Tu mislim prije svega na ukidanje viza, što smo pokrenuli prije pola godine. To je sada, nadamo se, u završnoj fazi“, kazao je Klisić.

Prema njegovim riječima, radi se i na tome da ambasada u Argentini u jurisdikciju preuzme i Urugvaj.

U Crnoj Gori je sada, kako je ocijenio, mnogo drugačije nego ranije.

”Mnogo je drugačije nego kada smo bili ovdje prije 31 godinu, očigledan je napredak u svemu“, kaže Mario sa čime se slaže i njegova supruga Suzana.

Bonus video: