Mjeseci čekanja čak i za terapiju

Najviše se čeka kod oftalmologa i kardiologa, u KC liste smanjene za više od 5.000 pacijenata
8 komentar(a)
čekanje, KCCG, Foto: Luka Zeković
čekanje, KCCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2015. 15:02h

Pacijenti u većini crnogorskih opština moraju i mjesecima da čekaju na dijagnozu ili terapiju, a gotovo nijedna opšta i specijalna bolnica, osim Kliničkog centra (KC) i Specijalne bolnice u Dobroti, nema javno objavljene ili ažurirane liste čekanja na sajtovima.

Na listama čekanja u KC ovog mjeseca je 993 pacijenta, od kojih 354 čeka liječenje u Očnoj klinici.

Na spisku Klinike za bolesti srca nalazi se 413 pacijenata, od kojih 152 čeka na operaciju u Centru za kardiohirurgiju, a ostali na proceduru u Centru za kardiologiju.

Od 142 ljudi sa spiska Klinike za onkologiju i radioterapiju, na nuklearno-medicinsko snimanje skeleta čeka 82, a pluća dva pacijenta.

Spisak Klinike za ortopediju broji 84 pacijenta, dok na ostalim klinikama niko ne čeka duže od mjesec dana.

Liste čekanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, dolaskom novog rukovodstva i organizovanjem dopunskog rada, smanjene su od maja za više od 5.000 pacijenata.

Spisak Klinike za ortopediju broji 84 pacijenta, dok na ostalim klinikama niko ne čeka duže od mjesec dana

Direktor kotorske Bolnice Ivan Ilić, koji je u avgustu ove godine na toj funkciji zamijenio Editu Starović, kazao je da se u toj ustanovi najduže čeka na kardiološki ultrazvuk pet do šest mjeseci. Prema njegovim riječima, dva do tri mjeseca od dana zakazivanja pacijenti čekaju i na ultrazvuk krvnih žila, abdomena, trbuha, štitne žlijezde i dojke.

Ilić je pojasnio da će problem sa najdužom listom čekanja riješiti tako što će otvoriti novi kabinet za kardiološki ultrazvuk. Dodao je da je prije dva dana raspisan tender za nabavku aparata i da će još jedan ljekar biti angažovan za tu proceduru.

Iz beranske bolnice, na čijem je čelu Budimir Dabetić, rekli su da se ni za jednu dijagnostičku proceduru, po uputu ljekara specijaliste, ne čeka duže od mjesec dana i da ne postoji lista čekanja.

“Za hitne slučajeve, ukoliko nijesmo u mogućnosti da sprovedemo potrebne procedure, pacijente upućujemo i transportujemo u druge javne zdravstvene ustanove, gdje se završavaju odmah”, saopšteno je.

S druge strane, u cetinjskoj bolnici građani duže od mjesec dana čekaju na dodjelu, odnosno određivanje slušnog aparata.

To je “Vijestima” rekao direktor bolnice “Danilo I” Ivan Gazivoda. On je naveo da za ostale procedure ne postoji lista čekanja.

Prema sajtu Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru na listama čekanja, za koje piše da su dužni redovno da ažuriraju, nalazi se 25 pacijenata.

Među njima je 20 muškaraca i četiri žene sa izrečenom sudskom mjerom obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog narkomanije, kao i jedan pacijent zbog alkoholizma.

Direktor Specijalne bolnice u Risnu Milić Jauković nije odgovorio “Vijestima” koliko dugo pacijenti čekaju na ugradnju vještačkog kuka i koljena.

On je kazao da su spiskovi kod njega, ali da je odsutan do ponedjeljka i da do tada ne može da saopšti koliko pacijenata se nalazi na listama čekanja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Međutim, istakao je da se polovina pacijenata sa listi nikada ne operiše.

Pacijentkinje koje treba da urade ultrazvuk dojke u podgoričkom Domu zdravlja žale se da moraju da čekaju i po nekoliko mjeseci.

Iz te zdravstvene ustanove su u više navrata kazali da se hitna stanja zbrinjavaju odmah i da pacijenti mogu, ukoliko im termin ne odgovara, da zakažu pregled u nekom drugom domu zdravlja gdje se ranije može obaviti ta procedura - u Tuzima ili Zeti.

Liste se ne ažuriraju ili ne postoje

U izvještaju Ministarstva zdravlja za prošlu godinu piše da je Direktorat za unapređenje i kontrolu kvaliteta izradio draft verziju Pravilnika o formiranju i vođenju lista čekanja, koja je proslijeđena radi usvajanja. Lista čekanja za ugradnju vještačkog kuka u Specijalnoj bolnici u Risnu nije ažurirana od avgusta 2011. godine, dok na sajtu kotorske bolnice uopšte ne postoji.

Ilić je objasnio da je sajt kotorske bolnice formiran prije nekoliko godina i da je njegovo ažuriranje u toku, kao i da rade na tome da pacijenti uskoro mogu da dobiju freške informacije o zakazanim procedurama i na internetu.

Bonus video: