Đačić ćutao o zagađenju i udarao po opoziciji

"Građani vide ko vrijedno i predano radi, a ko priča i piše saopštenja… Stanite sa nama pod istu zastavu - modernih, razvijenih i evropskih Pljevalja"
97 pregleda 5 komentar(a)
Filip Vujanović, Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Filip Vujanović, Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 21.11.2015. 10:45h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić u iscrpnom govoru na proslavi Dana Opštine nijednom nije pomenuo problem enormnog zagađenja vazduha i činjenicu da je nekoliko sati prije njegovog izlaganja u gradu izmjerena koncentracija PM10 čestica 11 puta viša od dozvoljene granice.

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta kazao je da ukupne obaveze Opštine Pljevlja iznose 18,8 miliona eura, što je za 2,2 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine.

Rekao je da grad redovno vraća kredite, izmiruje plate zaposlenima i obaveze prema dobavljačima i opštinskim preduzećima i ustanovama.

Prvi čovjek Pljevalja tvrdi da, za razliku od njih, dužnici Opštine neredovno izmiruju obaveze prema lokalnoj upravi.

On je indirektno prigovorio kompaniji Vektra Jakić od koje su po osnovu koncesione naknade za korišćenje šuma “davno trebali da naplate 2,8 miliona eura”.

"Pravna lica nam na ime poreza duguju 2,9 miliona eura a građani 3,4 miliona. Sa tim novcem mogli bi da uredimo kompletnu pješačku zonu u gradu i da dodatno rekonstruišemo postrojenje za preradu vode na Pliješi", rekao je Đačić na svečanoj sjednici kojoj su prisustvovali crnogorski predsjednik Filip Vujanović i brojni gosti.

Prije svečane sjednice delegacija Opštine, političke partije i boračke organizacije položile su vijence na spomenik palim borcima u borbi protiv fašizma na Stražici.

Đačić je kazao da su u periodu između dva praznika dosta radili na gradskoj komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi, ističući da im je održavanje finansijske stabilnosti Opštine glavni cilj narednih godina.

Dobar dio govora iskoristio je da uputi brojne kritike na račun političkih neistomišljenika, iako to do sada nije bila praksa na sličnim skupovima.

"Svi građani vide ko vrijedno i predano radi a ko jedino priča i piše saopštenja… Stanite sa nama pod istu zastavu - modernih, razvijenih i evropskih Pljevalja. Partijsku zastavu ne morate mijenjati. Odlučite sami. Učinimo boljim Pljevlja, zajedno bijući tu bitku", poručio je Đačić opoziciji, koja nije prisustvovala jučerašnjoj sjednici.

Iz opozicije prekjuče su obrazložili da "ne žele da budu u društvu onih koji kupuju glasove i zloupotrebljavaju državne resurse u partijske svrhe".

Na svečanoj sjednici nagrade 20. novembar uručene su pjevaču Mirku Rondoviću, piscu Radovanu Vujadinoviću i JU Eko bajka.

Nagrade su ove godine prvi put uručene i najboljim pljevaljskim studentima.

Priznanje su dobili Marko Petrić, student fizike čija je prosječna ocjena 10, Aleksa Đačić, student Instituta za strane jezike sa istom prosječnom ocjenom, braća Marko i Mirko Pejatović, studenti građevonskog fakulteta sa prosjekom 9,96, Bojana Knežević studentkinji hemijskih tehnologija sa prosjekom 9,81 i Irina Tomić, student vizuelnih umjetnosti sa prosječnom ocjenom 9,98.

Dijelili besplatno "Pobjedu", ali kriju koliko su platili Statisovom listu

Prije početka i na kraju sjednice posjetiocima je u holu Doma vojske, gdje se održavala svečanost, besplatno dijeljen primjerak “Pobjede”, čiji je vlasnik Petros Statis blizak prijatelj crnogorskog premijera.

U tim dnevnim novinama juče je štampan dodatak, povodom Dana opštine Pljevlja, u kojem su na desetak strana iznijeti rezultati dosadašnjeg rada i planovi lokalne uprave u narednom periodu.

Šefica kabineta predsjednika Opštine Maja Rondović juče nije mogla da saopšti koliko je primjeraka "Pobjede" podijeljeno besplatno, niti da kaže koliko je aranžman sa tim listom koštao građane Pljevalja.

"Mi smo dobili ponudu od "Pobjede" i mi smo to prihvatili. U sklopu tog paketa dobili smo određen broj primjeraka novina koje smo juče besplatno podijelili. Koliko je to sve koštalo morate pitati odgovorne u opštinskim finansijama", rekla je Rondović.

Bonus video: