GA: Što prije donijeti Zakon o javnom okupljanju

0 komentar(a)
protest Df, Foto: Zoran Đurić
protest Df, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.11.2015. 10:35h

Građanska alijansa (GA) ukazuje na to da se pravo na mirno okupljanje ne može ostvarivati jer nije adekvatno uređeno Zakonom o javnim okupljanjima.

"Imajući u vidu da je donošenje novog Zakona u završnoj fazi, apelujemo na administraciju da ubrza proceduru i da nacrt bude već na prvoj narednoj sjednici Vlade", saopšteno je iz GA.

Podsjetilu su da su Ustavnom sudu u aprilu 2009. godine podnijeli Inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnim okupljanjima, "jer je suprotno Ustavu i međunarodnim standardima dozvoljavao da mirna okupljanja budu zabranjena od strane Uprave policije".

"Ustavom nije propisano da se sloboda mirnog okupljanja može zabraniti odlukom nadležnog organa. Član 52 Ustava definiše da se sloboda mirnog okupljanja može odlukom nadležnog organa samo privremeno ograničiti radi sprječavanja nereda ili vršenja krivičnog djela, ugrožavanja zdravlja, morala ili radi bezbjednosti ljudi i imovine. Stoga, ovaj član Zakona o javnim okupljanjima nije u saglasnosti sa Ustavom. Sud je prihvatio inicijativu i tri člana 10, 11 i 26 proglasio je nevažećim", navodi se u saopštenju.

"Nakon toga, MUP je po hitnom postupku podnio Skupštini predlog Zakona o javnim okupljanjima kako bi se pravna praznina, nastala nakon ukidanja ova tri člana nadomjestila. Krajem 2014. godine, Parlament je usvojio Izmjene i dopune kojim nije moguće organizovati mirno okupljanje na prostoru bližem od 50 metara od zgrade Vlade i Skupštine. Ovo rješenje je i danas na snazi, pa se može kazati da to predstavlja značajno ograničenje u ostvarivanju jednog od temeljnih prava i to suprotno Ustavu i međunarodnim standardima".

"Po planu rada Vlade za 2015. godinu bilo je predviđeno donošenje novog Zakona o javnim okupljanjima. U decembru 2014, MUP objavio poziv nevladinim organizacijama koje se bave ljudskim pravima da predlože kandidate za Radnu grupu koja će raditi na novom zakonu. U toj proceduri izabran je predstavnika Građanske alijanse, Milan Radović. Radna grupa je tokom 2015. godine pripremila nacrt novog Zakona. Novo rješenje, ako bude usvojeno, omogućiće da se poštuje pravo na mirno okupljanje u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima", zaključuje se u saopštenju GA.

Bonus video: