Koliko košta specijal Novosela i Statisa?

"Nemam što da odgovaram, kad već imaš spremnu svoju neku priču", odgovorio je prvi čovjek Opštine Tivat na pitanje novinara "Vijesti" koliko će koštati specijal u privatnom listu
78 pregleda 7 komentar(a)
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.11.2015. 07:00h

Tivćani ove godine neće moći da se iz "Biltena" lokalne uprave informišu o godišnjim aktivnostima Opštine, jer je gradonačelnik Ivan Novosel napravio dil sa "Pobjedom".

Nakon četiri godine lokalna vlast odlučila je da stanovnike te primorske opštine o "dostignućima i uspjesima" informiše preko dodatka u novini medijskog koncerna grčkog biznismena Petrosa Statisa.

"Vijesti" nijesu uspjele da saznaju koliko će gradsku kasu koštati "specijal" o Tivtu u "Pobjedi", jer Novosel nije želio da odgovori na pitanja postavljena 5. novembra.

"Nemam što da odgovaram, kad već imaš spremnu svoju neku priču", kazao je prvi čovjek Opštine prekjuče novinaru "Vijesti".

Novosel nije odgovorio zašto je posao zaključen baš sa "Pobjedom", bivšim državnim, a sada privatnim novinama.

Budžetom Opštine za ovu godinu u stavci "Medijske usluge i promotivne aktivnosti - Dan Opštine", predviđen je iznos od 20.000 eura, a od toga je, prema zadnjoj informaciji o realizaciji budžeta koju su razmatrali odbornici, do 23. septembra potrošeno samo 1.440 eura.

"Pobjeda" i tek djelimično "Dnevne novine", koje takođe pripadaju Statisu, potpuno je povlašćena i kada je riječ o kupovini reklamnog prostora i oglašavanja Opštine.

Od kada je na njeno kormilo u maju prošle godine došao Novosel, gotovo sva javna obavještenja, oglasi koje je po zakonu dužna objavljivati u najmanje jednom dnevnom listu sa nacionalnom pokrivenošću i sve reklame-čestitke i slično, Opština objavljuje u "Pobjedi".

Novosel nije odgovorio koliko je Opština i u kojim dnevnim listovima ove godine potrošila po tom osnovu, ni šta je lokalnu upravu opredijelilo da se odluči za "Pobjedu", kao svog, maltene, ekskluzivnog medijskog poslovnog partnera.

U budžetu za ovu godinu, pored 20.000 eura predviđenih za Dan Opštine, Novoselova administracija za "medijske usluge i promotivne aktivnosti" na raspolaganju ima ukupno 55.000 eura, od čega je do 23. septembra potrošeno 37.743 eura.

Strateški investitori zamoljeni da pomognu sa po 1.000 eura

U "specijalu" o Tivtu koji je lokalna uprava naručila u "Pobjedi" trebalo bi da se nađu i intervjui sa čelnim ljudima vodećih kompanija koje su glavni investitori u tom gradu – Porto Montenegro, Luštice Development i Qatari Diar.

Svi oni, kako je "Vijestima" potvrdio izvor uključen u pravljenje publikacije, iz Opštine su prethodnih dana dobili molbu da sa po hiljadu eura pomognu izdavanje dodatka. Istovremeno, predstavnicima stranih investitora preporučeno je da obavezno u tim intervjuima saopšte i neku ekskluzivu, kako bi bio što atraktivniji za čitaoce.

Novosel nije odgovorio na pitanje da li ovako praktično reketira strane investitore.

Bonus video: