Gvozdenović tražio 18,8 miliona eura, a dobio 12 miliona manje

Iako će za ispunjavanje kriterijuma iz Poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene biti potrebno milijardu eura, Vlada je Ministarstvu odobrila 6,8 miliona eura
50 pregleda 0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2015. 06:40h

Iako će za ispunjavanje kriterijuma iz Poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene biti potrebno milijardu eura, Vlada je Ministarstvu održivog razvoja i turizma odobrila čak 12 miliona eura manje nego što su tražili iz resora Branimira Gvozdenovića.

Predlogom budžeta za 2016. godinu, Ministarstvu je odobreno 6,8 miliona eura, što je za oko 400.000 više nego lani. Upitno je, međutim, koliko će to biti dovoljno, s obzirom na to da je Ministarstvo tražilo čak 18,8 miliona eura.

Od odobrenih 6,8 miliona eura, turističkoj djelatnosti pripalo je 1,4 miliona, životnoj sredini i komunalnom razvoju 1,5, Direkciji javnih radova (koja ulazi u saldo Ministarstva) 617 hiljada, dok je za uređenje prostora, građevinarstvo i stambeni razvoj opredijeljeno 2,3 miliona eura.

Ništa bolje nisu prošli ni Agencija za zaštitu životne sredine i Nacionalna turistička organizacija, za koje je planirano po 1,2 miliona.

Finansije se kao problem pominju i u Izvještaju o napretku, gdje se konstatuje da se Crna Gora nalazi u ranoj fazi kada je u pitanju spremnost za oblast životne sredine.

Takve ocjene, međutim, ne čude nadležne u Ministarstvu, jer je, tvrde, Poglavlje 27 u tehničkom i finansijskom aspektu najzahtjevnije od svih.

“Poglavlje ima i kompleksno početno mjerilo koje je potrebno ispuniti da bi se stekli uslovi za formalno otvaranje pregovora, a ono obavezuje Crnu Goru da izradi sveobuhvatnu Nacionalnu strategiju s akcionim planom”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Iz godine u godinu ponavljanu preporuku EK da treba jačati administrativne kapacitete, u Ministarstvu tumače da se pod tim ne podrazumijeva samo povećanje broja zaposlenih, već i unapređenje kapaciteta postojećeg kadra.

Najveći problem, prema njima, predstavlja kvalitet opštinskog kadra:

“Administrativni kapaciteti moraju da budu ojačani na svim nivoima, posebno na lokalnom, budući da se tu sprovodi značajan dio politike u oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama...”.

Posebno je, kako navode, bitno jačanje kapaciteta inspekcijskih službi koje sprovode nadzor i pokreću prekršajne i krivične postupke.

Iz Ministarstva navode da su ozbiljno shvatili i poruku da “Crna Gora treba da uradi više i na nacionalnom i lokalnom nivou da sprovedu procjene uticaja na životnu sredinu (EIA) i strateške procjene uticaja (SEA)”, neophodnih prije planiranja bilo koje investicije.

Budžet veći 2016. godine zbog Solane

Povećanje budžeta Ministarstva odnosi se na iznos sredstava planiran za subvencije JP Nacionalni parkovi za uspostavljanje režima zaštite na Solani.

“Ohrabreni smo da je EK registrovala progres u procesu upravljanja Solanom. U narednom periodu, tri ključna cilja biće ostvarivanje međunarodne zaštite, finalizacija Studije zaštite za Solanu i usvajanje prostorno-urbanističkog plana Ulcinj, koji bi trebalo da stvori prostor za buduću valorizaciju Solane. Valja pomenuti i da će se u budžetu za narednu godinu opredijeliti sredstva za rad upravljača...”.

Bonus video: