Društvo mladih ekologa upozorilo na veliki broj požara u okolini Nikšića

Najzapaženiji požari su na planini Vojnik na više lokacija iznad sela Jasenovo polje i Oraha i na Plavčev brdo. Zatim šuma gori na Javorku, Goliji i Viroštaku
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2015. 14:58h

Društvo mladih ekologa Nikšić upozorilo je nadležne u crnoj Gori na veliki broj požara u okolini Nikšića.

Kako su naveli samo u okolini Nikšića, po informacijama koje su dobili sa terena, trenutno ima 12 manjih i većih požara.

"Koji bespoštedno uništavaju ionako devastirane šume. Najzapaženiji požari su na planini Vojnik na više lokacija iznad sela Jasenovo polje i Oraha i na Plavčev brdo. Zatim šuma gori na Javorku, Goliji i Viroštaku. Pojava izbijanja požara na ovim terenima u ovom dobu godine je aktuelna unazad nekoliko godina pa nas opravdano može navesti na sumnju da je u pitanju namjerni ljudski faktor. Svakako i kao zajednica se moramo zapitati čemu to služi i zašto se nijemo posmatra ovakvo stanje? Ako se nijesu mogli spriječiti neki požari koji izbijaju tokom ljetnje žege onda smo sigurni da su trenutni mogli u većem dijelu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je potreban bio samo odgovorniji pristup problematici od strane građana i nadležnih institucija.

"Ako za ovoliki period trajanja požara odgovorne institucije pasivno posmatraju dešavanja u planinanma onda svakako trebaju doraditi ili donijeti nove strategije na osnovu kojih bi se efikasnije djelovalo. Usled neodgovornog ponašanja pojedinca ili grupe i sve izraženijih klimatskih promjena svakako je potrebno efikasnije djelovati jer koliko je sjutra može se očekivati izbijanje požara u nekoj od zaštićenih područaja ili područja buduće mreže NATURA2000 gdje bi posledice bile nesagledivo veće ovim načinom djelovanja".

Društvo mladih ekologa Nikšić kao jedan od predloga navodi da se u djelovima šumskog kompleksa gdje su izbili požari zabrani izdavanje koncesija na period od 5 godina ili dok se šuma sama od sebe u potpunosti ne regeneriše.

"Takođe predlažemo da se na istom području zabrani i sakupljanje šumskih plodova kako zbog sitnih ekonomskih interesa neko ne bi dolazio u iskušenje da podmeće požare. Očekujemo od državnih institucija da razrade programe zaštite i u ovakvim situacija i da ustanove ko vrši represiju nad šumama a onda da i sama država represivno djeluje na počinioce. Krajnje je vrijeme da se odnos prema šumskom kompleksu u Crnoj Gori počne mijenjati na bolje. Jedno smo sigurni a to je da sve ovo što se dešava ovih dana sa crnogorskim šumama imaće velike posledice po biljni i životinjski svijet i da predstavlja loš imidž društva i zajednice", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: