"Navijač" ubuduće mora biti kažnjen

Savjet je predložio Vojvodiću da hitno pristupi organizacionim i kadrovskim rješenima kojima će se unaprijediti kvalitet informativnog programa televizije i da odmah pristupi izradi detaljnog plana obuka novinara i urednika
26 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.11.2015. 06:14h

Savjet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) zaključio je da informativni program nije dovoljno izbalansiran i objektivan i da se svako odstupanje od novinarske etike mora sankcionisati.

Zaključeno je i da TVCG nije objektivno izvještavala o nedavnim protestima Demokratskog fronta i preporučeno je niz mjera kako bi se takvi propusti sankcionisali.

"Svako odstupanje od zacrtane poslovne politike i novinarske etike se mora sankcionisati bez predrasude o hijerarhijskom nivou počinioca, pa se predlaže generalnom direktoru (Radu Vojvodiću) da hitno preduzme neophodne mjere, kako se takvi propusti ne bi dešavali“, piše, između ostalog, u zaključcima u koje su “Vijesti” imale uvid.

Savjet, na čijem čelu je Ivan Mitrović, zaključke je formulisao nakon što im to nije pošlo za rukom na sjednici u ponedjeljak. Sjednica je sazvana kako bi se raspravljalo o radu informativnog programa, ali je diskusija pošla u drugom smjeru nakon što je Vojvodić optužio funkcionere DF-a, Andriju Mandića i Slavena Radunovića, i predsjednika SNP-a Srđana Milića da su mu prijetili tokom protesta.

Mandić i Radunović su demantovali te optužbe...

Savjet je zaključio da je neophodno da se urade odgovarajuće procedure kojima će biti definisan način uređivanja i objavljivanja emisija, kako bi se na adekvatan način odvijao, pratio i, u slučaju greški, sankcionisao rad svakog pojedinca:

“Neophodno je u što kraćem vremenskom roku izvršiti izmjene Statuta RTCG i donijeti Kolektivni ugovor kojima će se precizirati disciplinska odgovornost za kršenje programskih principa i profesionalnih standarda, kao i objavljivanja sadržaja suprotnih programskoj koncepciji i profesionalnom kodeksu“.

Član Savjeta Goran Đurović kazao je da nije prihvaćen njegov predlog da se daju precizni rokovi od najviše 60 dana za usvajanje izmjena Statuta RTCG i Kolektivnog ugovora, već je zaključeno da se moraju donijeti “hitno”.

“Vjerujem da će Savjet prihvatiti moje predlog da se u Kolektivnom ugovoru preciziraju disciplinske mjere koje podrazumijevaju umanjenje zarade do 30 odsto za kršenje programskih principa i standarda, kao i težu sankciju za ponavljanje istih propusta koja povlači za sobom i raskid ugovora o radu”, rekao je on “Vijestima”.

Vojvodiću predloženo da smjenuje i obučava novinara i urednike

Savjet je predložio Vojvodiću da hitno pristupi organizacionim i kadrovskim rješenima kojima će se unaprijediti kvalitet informativnog programa televizije i da odmah pristupi izradi detaljnog plana obuka novinara i urednika.

Komisiji za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca tokom 2015. stigla su 24 prigovora, najčešće na Dnevnik 2. Đurović tvrdi da je Savjet najvećim dijelom uvažio njegove predloge, a koji se odnose na potrebu kadrovskih promjena.

“Iako se u zaključcima ne pominju konkretna imena, jasno se predlaže generalnom direktoru da hitno pristupi organizacionim i kadrovskim rješenima kojima će se unaprijediti kvalitet informativnog programa TVCG“.

Bonus video: