"Pobijedio zakon, glad je nebitna"

I drugi će doći u opasnost da izgube dijete, a onda će se sjetiti zašto smo se borili 7 dana, a šta su oni radili, kazao Knežević
148 pregleda 20 komentar(a)
Slaviša Knežević, Predrag Karišiki, Foto: Jadranka Ćetković
Slaviša Knežević, Predrag Karišiki, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.11.2015. 07:26h

Predrag Karišik, jedan od očeva koji su nedjelju dana štrajkovali glađu ispred bjelopoljske Opštine, kazao je da se osjećaju tužno i jadno, zato što su na taj način morali da se izbore za poštovanje zakona.

“Ipak, ništa nije teško kada imate cilj, kada ste povrijeđeni, kada su motivi i žrtva daleko veći od onoga što smo mi uradili. Nije bitna naša žrtva, bitno je da je pobijedilo pravo, da smo se izborili da se omogući da se ovo više nikada nikom ne desi“, kazao je juče Karišik.

Karišik, Eldin Salemović, Vučić Rakonjac i Slaviša Knežević, otac bebe koja je preminula nakon infekcije u bjelopoljskom porodilištu u novembru prošle godine, preksinoć su prekinuli štrajk glađu, nakon što je uprava bolnice odlučila da suspenduje ljekare optužene za infekciju. Ljekari Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević suspendovani su odlukom direktorice Biserke Bulatović, a Tomislav Jeremić raskinuo je radni odnos sa bolnicom. Bulatovićeva je mjesecima odbijala da suspenduje ljekare, između ostalih i svog tetka Jeremića, uprkos tome što je to predviđeno Zakonom o radu. I ministar zdravlja Budimir Šegrt prije samo nekoliko dana je tvrdio da sada nema zakonskog osnova za to...

“Ovo je tragedija nas, naših porodica, doktora koji su optuženi i koji su konačno suspendovani. Nema likovanja, ovo nije ničija pobjeda... Šteta je načinjena prevashodno nama, roditeljima, Opštini Bijelo Polje, bolnici… Moglo je bez svega ovoga, samo da se poštovao Zakon o radu, mi nismo tražili ništa mimo toga“, kazao je Knežević.

On je istakao da ih je tokom štrajka više od gladi i hladnoće boljela “hladnoća, nekorektan odnos i nezainteresovanost sugrađana, naravno ne svih“.

“Ne radi se tu samo o mojoj i tragediji ovih roditelja... Izgubio sam dijete, ali doći će drugi jednog dana u opasnost da im se to isto desi i onda će se sjetiti gdje i zbog čega smo se mi borili sedam dana, a šta su oni uradili po tom pitanju”.

Direktorica čekala ministrov mig

Bulatovićeva nije juče željela da odgovori zašto su roditelji na ulici morali da štrajkuju glađu, kako bi optuženi ljekari bili suspendovani, ali je izvjesno da ih je kućama poslao Šegrt.

Iz bolnice je prije dva dana saopšteno da je od nadležnog Ministarstva stigao stav da ljekari, i pored toga što su udaljeni sa rukovodećih mjesta i načelnika odjeljenja, treba da budu suspendovani.

“Tim povodom, donijeta su rješenja o suspenziji za tri ljekara, dok je Jeremić, koji se nalazi na liječenju, upravi bolnice podnio zahtjev za prekid radnog odnosa zbog kontinuiranog i beskrupuloznog pritiska koji se vrši na ljekare i njihove porodice. Njegov zahtjev o prekidu radnog odnosa je prihvaćen”.

Bonus video: