Smog guši, nadležni ne vide ništa strašno

Rekordno zagađenje u Pljevljima, u Agenciji za zaštitu životne sredine sumnjaju u izmjerene vrijednosti zbog nestanka struje
126 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, zagađenje vazduha, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, zagađenje vazduha, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.11.2018. 06:54h

Instrumenti Ekotoksikološkog zavoda izmjerili su preksinoć u 21 čas rekordno zagađenje u Pljevljima - koncentracija PM 10 čestica iznosila je 1.167 mikrograma po metru kubnom, što je 23 puta više od dozvoljene od 50 mikrograma.

Višestruko povećano zagađenje registrovano je i juče, dok u Agencije za zaštitu životne sredine sumnjaju u vjerodostojnost podataka zbog nestanka struje prekjuče u 16 sati što je dovelo do prestanka napajanja automatske stacionarne stanice u naselju Gagovića imanje.

“Nakon ponovnog puštanja u rad, neophodna je stabilizacija instrumenata u trajanju od 12 do 24 sata i u tom periodu moguće su pojave vrijednosti koncentracija koje ne odgovaraju stvarnom stanju kvaliteta vazduha.

Napominjemo da su podaci prikazani u realnom vremenu takozvani ne validirani podaci, i neophodna je njihova provjera i validacija od starne akreditovane institucije prije zvanične objave u okviru mjesečnih izvještaja o kvalitetu vazduha”, saopštili su iz Agencije.

U Agenciji, međutim, nisu zabrinuti što je koncentracija štetnih materija u Pljevljima u 13 sati, prije nestanka struje, iznosila 379,8 miktrograma po metro kubnom, osnosno sedam i po puta više od dozvoljene.

Komentarišući navode Agencije, predsjednici Ekoloških organizacija “Breznica” i “Ozon”, Milorad Mitrović i Aleksandar Perović, kazali su da su Pljevljacima najbolji indikator kvaliteta vazduha njihovi respiratorni organi.

“Tokom jučerašnjeg popodneva i večeri, većina koja je boravila na otvorenom žalila se na teško disanje, pa još jednom poručujemo građanima da se vode sopstvenim iskustvima, da vjeruju sopstvenim plućima i preduzmu akciju kako bi ostvarili svoja prava na čist vazduh garantovana Ustavom, velikim brojem važećih zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora”, navodi se u saopštenju.

Mitrović i Perović su ocijenili da povremena i pojedinačna reagovanja aktivista, novinara i političara neće biti dovoljna da se dugotrajni životni problem konačno riješi, ukoliko izostane masovno interesovanje i akcija građana.

“Potrebno je da se vodi intenzivna javna argumentovana diskusija o ovom alarmantnom ekološkom problemu, koji svakodnevno uzrokuje najteža oboljenja, prerane smrti, raseljavanje i siromaštvo, ukoliko se želi doći do konkretnog i vidljivog rješenja.

I ovog puta saosjećajući sa građanima Pljevalja, čija je životna sredina najugroženija u ekološkoj državi Crnoj Gori, ne možemo a da ne primijetimo njihovu pasivnost i očekivanje da će neko drugi riješiti problem aerozagađenja ili da će se vazduh prečistiti sam od sebe.

Pošto nam je svima potpuno jasno da se zatvaranjem prozora i ostajanjem u stanovima i kućama ne može zaštititi zdravlje građana, kao i da su kratkoročne i srednjoročne mjere kojima je trebalo smanjti nivo zagađenja vazduha doživjele totalni debakl u praksi, pozivamo sve nadležne institucije da se konačno sa ozbiljnošću i pažnjom posvete rješavanju ovog, alarmantnog životnog problema građana. Još jednom pozivamo i relevantne međunarodne institucije, a naročito EU sa kojom smo u procesu pregovora, da doprinese rješavanju problema aerozagađenja u Pljevljima jer životna sredina nema granica kao nažalost ni posljedice zagađenja”.

Zaključno sa oktobrom, tokom 67 dana u ovoj godini vrijednosti PM10 čestica prelazile su dozvoljene granice. Dozvoljen broj dana sa prekoračenjima godišnje je 35.

Samo u oktobru štetne materije 16 dana su bile iznad dozvoljenih vrijednosti.

Bonus video: