Obnovljena austrougarska spomen-ploča kod Orjenskog sedla

Nakon upotpunjavanja teksta, u planu je postavljanje u neposredoj blizini i table sa prevodom na naš jezik, čime će posao na revitalizaciji biti zaista završen
179 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2015. 08:08h

Proteklog vikenda završena je obnova austrougarske spomen-ploče kraj puta Vrbanj-Orjensko sedlo, u hercegnovskom planinskom zaleđu. Članovi planinarskog kluba „Subra“, Sekcije za markacije i vodičku službu ponovo su učinili vidljivim i čitkim klesani natpis na kamenoj ploči, star 107 godina.

Ploča je postavljena u vrijeme kada je probijan put Trebinje-Vrbanj-Orjensko sedlo-Crkvice, koji je rađen u vojno-strategijske svrhe pred Prvi svjetski rat.

“Ove informacije dio su bogate slagalice prošlosti našeg planinskog zaleđa, a obnovljena spomen-ploča biće još jedna zanimljivost pri posjeti Orjenu. Nadamo se da su daleko iza nas ostala vremena kada je svaki trag prethodne vlasti bivao sistematski uništavan, pa tako i spomenici. Na taj način ostali smo trajno osiromašeni za mnoge kultuno-istorijske vrijednosti. Vrijeme je da shvatimo da su materijalni ostaci i „naše“ i „njihove“ prošlosti ustvari nedjeljivi redovi zajedničke priče koja ne smije biti zaboravljena”, ističe načelnik Sekcije za markacije i vodičku službu PK „Subra“ Željko Starčević.

Nakon upotpunjavanja teksta, u planu je postavljanje u neposredoj blizini i table sa prevodom na naš jezik, čime će posao na revitalizaciji biti zaista završen.

Galerija

Bonus video: