Ivanović: Sazvaću pres do kraja godine

Već osam mjeseci nema odgovora ko je kupio cigarilose, zašto krše Zakon o slobodnom pristupu informacijama...
64 pregleda 17 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2015. 21:04h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović nije odgovorio na pitanja “Vijesti” zašto već više od pola godine neće da kaže ko je kupio cigarilose, zašto krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama, kao i da objasni zašto se kartica više ne koristi, ako je, kako tvrdi, ona korišćena legalno.

On je, na jučerašnjem presu, tvrdio da platna kartica za gorivo tog resora nije ugašena, nakon što je njom plaćeno 48 eura za 10 kutija cigarilosa.

“ Vijesti” su nedavno objavile, a što se jasno vidi iz izvoda sa te platne kartice i što je službenik Ministarstva potvrdio, da se nakon kupovine cigarilosa kartica više nije koristila, te da je ugašena.

“ Ja mogu da ponovim još jednom da iznos od 48 eura nije bio na teret budžeta i nije bio na teret građana Crne Gore. Mogu da ponovim da jeste upotrijebljena kartica na način da je utrošen iznos od 48 eura, koji je vraćen i prije nego što ste vi objavili tekst, dakle nije vraćen zbog toga što ste vi pisali to, nego je vraćen zbog toga što je to procedura ministarstva i niko nije oštećen”, rekao je ministar.

On je, kao i svaki put kada je upitan za cigarilose, usmjerio priču na potrošnju šest miliona eura na Biotehničkom fakultetu, dok je njegov dekanica bila Natalija Perović, supruga suvlasnika “Vijesti” Miodraga Perovića.

Ivanović tvrdi da kartica za gorivo tog resora nije ugašena, nakon što su njome kupljeni cigarilosi

Perović je ranije demantovala Ivanovića, navodeći da je sve rađeno zakonito i transparentno, te da novac nisu trošili dekani/ce već fakultet za poslove, projekte i budžetske linije po stavkama agrobudžeta.

Nakon što mu je novinarka rekla da treba da se obrati nadležnim institucijama ukoliko ima saznanja o spornom trošenju budžetskih para od strane bilo koga, i zamolila ga da se vrati na pitanja koja su mu postavljena, ministar je tvrdio da je njegov resor u skladu sa zakonom odgovarao na sve zahtjeve “Vijesti”, te da će do kraja godine sazvati posebnu pres konferenciju, “kada bude prisutno malo više ljudi, pa ću pokazati šta su rezultati vašeg rada, a šta rezultati rada ministarstva poljoprivrede”.

Ministar je tačno izbrojao koliko puta je tekst izašao u “Vijestima”, ali očigledno nije pravilno izračunao rokove, u kojima je shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, bio obavezan da odgovori na zahtjeve “Vijesti”.

“Zahvaljujem na svim neistinama i podmetanjima koje ste učinili ravno 79 puta, ponavljajući grube neistine”, rekao je Ivanović .

Novinarka “ Vijesti” je, u junu ove godine, podnijela prvi zahtjev ministarstvima poljoprivrede i finansija da odgovore ko je raspolagao platnom karticom i dostave izvode za nju za januar, februar, mart, april i maj 2015. godine.

Zahtjev je podnijet nakon što je Ivanović tri mjeseca odbijao da odgovori ko je 28. marta zloupotrijebio platnu karticu za gorivo.

Nakon što pomenuta ministarstva nijesu odgovorila na pitanja, “Vijesti” su Agenciji za slobodan pristup informacijama podnijele žalbu i ona je usvojena.

Pokušavajući da izbjegnu odgovore, ministarstva su čak obmanula Agenciju, navodeći da zahtjeve nijesu ni dobili i da zbog toga nijesu mogli ni da odgovore.

Ministarstvo finansija je na kraju navelo da ne posjeduje tu informaciju i proslijedilo zahtjev resoru Ivanovića.

Ministarstvo poljoprivrede nedavno je dozvolilo “Vijestima” uvid u informaciju o korišćenju platne kartice, postupivši po rješenju Agencije nakon više od četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Tada je “Vijestima”, između ostalog, rečeno da ne postoji ovlašćeno lice koje je raspolagalo karticom, već da su je, po potrebi, koristili svi službenici.

“Vijesti” su uvidom u karticu otkrile da je kupovina cigarilosa bila posljednja kupovina sa te kartice, ali da su platnom karticom za gorivo često kupovane i elektronske dopune za telefone, vlažne maramice, čokolade i slično.

Ministar se mrštio i unosio u lice novinarki

Kada je novinarka “Vijesti”, nakon završenog presa, prišla Ivanoviću i pokušala da mu lično uruči zahtjev za slobodan pristup informacijama, koji je poslat prije 17 dana, ministar Ivanović se novinarki unio u lice, mršteći se, i tijelom je odgurnuo u pravcu izlaza iz zgrade Vlade.

“Vijesti” su Ministarstvu poljoprivrede, poslale novi zahtjev, na koji nije odgovoreno u predviđenom roku od 15 dana, kojim se traži uvid u Ugovor Ministarstva poljoprivrede i "Jugopetrola", kojim je omogućeno korišćenje kartice sa brojem 6000000000001400, dokumentaciju koja pokazuje ko je personalno bio zadužen za pomenutu karticu i dokumentaciju na osnovu koje je ta osoba davala karticu drugim službenicima ministarstva na upotrebu.

Tražen je i spisak službenih putovanja i putnih naloga Ministarstva poljoprivrede za 28. mart 2015, te da li je pomenuta kartica imala PIN i uvid i fotokopiranje fiskalnog računa, koji se odnosi na kupovinu deset kutija cigarilosa 28. marta ove godine.

Bonus video: