Brajović sa Kastnerom: Smanjen broj nastradalih na putevima

Brajović je poželio dobrodošlicu gostima iz Svjetske asocijacije i upoznao ih sa aktivnostima koje Crna Gora preduzima na polju bezbjednosti saobraćaja i unapređenja pravila i procedura u obavljanju djelatnosti prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju
1 komentar(a)
Ivan Brajović, Robert Kastner, Foto: Gov.me
Ivan Brajović, Robert Kastner, Foto: Gov.me
Ažurirano: 16.11.2015. 19:36h

Donošenjem Strategije bezbjednosti saobraćaja za period do 2020. godine urađen je značajan posao, a rezultati su u statističkom smislu vidljivi i smanjen je broj nastradalih na crnogorskim putevima, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Predsjednik Svjetske asocijacije vozača, Robert Kastner, posjetio je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i sastao se sa ministrom Ivanom Brajovićem.

Povod posjete bio je inicijativa da i vozači iz Crne Gore postanu članovi te asocijacije, kao i zapaženi rezultati koje je Crna Gora, kao počasni gost, postigla na prošlogodišnjem takmičenju održanom u Krakovu.

Brajović je poželio dobrodošlicu gostima iz Svjetske asocijacije i upoznao ih sa aktivnostima koje Crna Gora preduzima na polju bezbjednosti saobraćaja i unapređenja pravila i procedura u obavljanju djelatnosti prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

U tom smislu, kako je saopšteno iz Ministarstva, naglašeno je da je taj Vladin resor u završnoj fazi pripreme Pravilnika o izdavanju licenci za profesionalne vozače i da će crnogorski vozači, pored vozačke dozvole, posjedovati profesionalne licence za obavljanje djelatnosti prevoza putnika i tereta, kao što je slučaj u svim državama Evropske unije.

“Značajan posao urađen je donošenjem Strategije bezbjednosti saobraćaja za period do 2020. godine, te da su rezultati u statističkom smislu vidljivi i da je značajno smanjen broj nastradalih na crnogorskim drumovima”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je, dodaje se, tome doprinijelo značajnim ulaganjima u rekonstrukciju i sanaciju puteva – više od 300 miliona EUR od 2006. godine, kako rehabilitacijom postojeće mreže puteva, mostova, tunela, kosina, tako i izgradnjom trećih traka, zaobilaznica i novih putnih pravaca.

“Važno je istaći intezivnu saradnju sa Upravom policije koja sprovodi rigoroznije kontrole na crnogorskim drumovima, pa možemo zaključiti da su ove aktivnosti doprinijele poboljšanju bezbjednosti na putevima”, kaže se u saopštenju.

Kastner je zahvalio na srdačnom prijemu i istakao da ta internacionalna organizacija ulaže puno u poboljšanje bezbjednosti na putevima, u prvom redu kroz obuke za profesionalne vozače.

“Asocijacija posebnu pažnju posvećuje bezbjednosti djece u saobraćaju kao i aktivnostima privrednih društava iz oblasti saobraćaja na školovanju i obukama vozača. On je naglasio da asocijacija ima 29 članica sa svih kontinenata i da će naredne godine obilježiti 65. godišnjicu koja će biti upriličena u Španiji, gdje je udruženje i osnovano”, navode iz Ministarstva.

Sekretar asocijacije Zlato Zaletel naglasio je da značajni rezultati koje su predstavnici Crne Gore osvojili na takmičenju daju dalji podstrek da Crna Gora razmotri mogućnosti učlanjenja i učešća na budućim takmičenjima kao punopravna članica.

Od država regiona članice te asocijacije su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

“Predsjednik Saveza vozača Crne Gore Momčilo Radulović takođe je izrazio zadovoljstvo podrškom koje je resorno ministarstvo pružalo aktivnostima udruženja i podsjetio na neke od veoma sadržajnih projekta koje udruženje pod pokroviteljstvom ministarstva sprovodi: Prvi saobraćajni čas i učešća na evropskim takmičenjima Šta znaš o saobraćaju”, dodaje se u saopštenju.

Akcenat je, kako je saopšteno, na edukaciji najmlađe populacije sa pravilima ponašanja u saobraćaju na kojima su i do sada crnogorski predstavnici ostvarivali zapažene rezultate.

“Vlasnik auto škole Vukosav Marjanović i prevozničkog preduzeća Marko tours, koja je nekoliko puta proglašavana najboljom u Crnoj Gori i čiji je predstavnik na takmičenju u Krakovu osvojio 13. mjesto u konkurenciji od 250 vozača, veoma je zadovoljan prijemom crnogorskih predstavnika na prošlogodišnjem takmičenju i izrazio je zadovoljstvo podrškom crnogorskih institucija”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da će naredno, 30. Svjetsko prvenstvo vozača biće održano u avgustu naredne godine u Finskoj.

“Predsjednik Udruženja prevoznika Crne Gore Veselin Salamadija kazao je da je veoma važno što su prevoznici u Crnoj Gori prepoznali značaj ove organizacije kao i to što naša država prati dešavanja u oblasti saobraćaja na evropskom i svjetskom nivou”, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: