Vojvodić neće da mijenja urednike

Ključna zamjerka na ponuđeni program Vojvodića, to što se “nijednom riječju nije bavio programskim sadržajima RTCG-a”
56 pregleda 0 komentar(a)
Rade vOjvodić, Foto: Boris Pejović
Rade vOjvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.11.2015. 13:14h

Jedini kandidat za generalnog direktora Javnog servisa Rade Vojvodić nije spreman na radikalne promjene u RTCG-u.

To je zaključak člana Savjeta RTCG-a Gorana Đurovića, koji je naveo da je ključna zamjerka na ponuđeni program Vojvodića, to što se nijednom riječju nije bavio programskim sadržajima RTCG-a.

Savjet je, prije tri dana obavio intervju sa Vojvodićem, koji je predstavio program svog djelovanja u narednom mandatu, a koji, kako navodi Đurović, sadrži ambiciozne ideje, koje se odnose na tehnološku i organizacionu modernizaciju rada RTCG.

“Očigledna je potreba sadašnjeg generalnog direktora, koji ima ambiciju da nastavi svoj rad na ovoj poziciji, da se distancira od programskih sadržaja koje proizvodi RTCG. To je nemoguće, jer funkcija generalnog direktora podrazumijeva odgovornost i za imenovanje direktora Radija i Televizije, odnosno za programske sadržaje”, ocijenio je Đurović.

Najveći broj postavljenih pitanja Vojvodiću većine prisutnih članova Savjeta RTCG, odnosio se upravo na informativni program TVCG.

“Sve što je urađeno nije dovoljno, ukoliko je ključni segment javnog servisa-informativni program i dalje neobjektivan, neizbalansiran, neblagovremen, služi kao podrška jednoj vladajućoj političkoj stranci”, istakao je Đurović.

On dodaje da javni servis prate razne afere, da su novinari i novinarke aktivni sudionici intervjua sa predstavnicima političkih stranaka, “gdje saopštavaju i prenose svoje stavove, izvještavanje o političkim zbivanjima je jednostrano i dodatno polarizuje javnost, emisije se prekidaju i ponovo snimaju, a građani i građanke šalju opravdane prigovore”.

“Nikakvih promjena nema ni pored stalnog insistiranja Savjeta RTCG da se mora uvesti potpuna odgovornost za propuste i neprofesionalizam kojeg ima previše u RTCG”, kazao je član Savjeta.

On je rekao i da je za vrijeme prethodnog mandata Vojvodića ostvareno i više dobrih rezultata, koji se odnose na smanjenje broja zaposlenih, riješene dodjele stanova, konsolidovanje finansijskih dokumenata, poboljšanje kvaliteta pojedinih programskih sadržaja, kao i povećane transparentnosti rada RTCG.

“Nakon četiri godine mandata gospodina Vojvodića, RTCG je daleko od istinskog javnog servisa koji pripada svim građanima Crne Gore...Na osnovu dosadašnjeg iskustva, vjerujem da generalni direktor nema autoritet da napravi neophodne kadrovske promjene počev od direktorke Televizije, urednice prvog programa, urednice informativnog programa, urednice deska...”, rekao je Đurović.

Najveća odgovornost na Savjetu

Đurović smatra da je najveća odgovornost na Savjetu RTCG-a, koji treba da odgovori na pitanje hoće li da i dalje RTCG bude jednostrana, partijska, neobjektivna i neizbalansirana u izvještavanju.

“Ovo pitanje treba postaviti svim članovima Savjeta RTCG počev od predsjednika ovog tijela. Ukoliko Savjet ne bude unaprijed postavio jasna očekivanja od novog direktora, svu javnu kritiku treba usmjeriti prema ovom tijelu, koje je ključni upravljački organ”, naveo je Đurović.

Sjednica Savjeta održaće se danas, a na njoj bi, između ostalog, trebalo da se raspravlja o radu redakcije informativnog programa televizije, te o izvještaju o finansijskom poslovanju za period od januara do septembra ove godine.

Bonus video: