Podgorica: Od ponedjeljka se možete upisati u knjigu žalosti u ambasadi Francuske

Građani će u knjigu žalosti moći da se upišu i u utorak od 10 sati i 30 minuta do 12 sati, kao i od 14 do 15 sati i 30 minuta
65 pregleda 11 komentar(a)
Pariz napadi, Foto: Reuters
Pariz napadi, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 16:51h

Knjiga žalosti, povodom terorističkih napada u Parizu, biće otvorena naredna dva dana u Ambasadi Francuske u Podgorici.

Agenciji MINA iz Ambasade je saopšteno da će knjiga žalosti sjutra biti otvorena od 11 do 15 sati.

Građani će u knjigu žalosti moći da se upišu i u utorak od 10 sati i 30 minuta do 12 sati, kao i od 14 do 15 sati i 30 minuta.

Adresa Ambasade je Atinska 35.

U terorističkim napadima koji su se u petak veče dogodili u Parizu stradalo je 129 ljudi, dok je 352 povrijeđeno od kojih se 99 osoba nalazi u kritičnom stanju.

Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Napad su osudili brojni zvaničnici, predstavnici država i organizacija, a širom svijeta organizovan je niz aktivnosti, u znak solidarnosti sa Francuskom.

Demokratska Crna Gora: Teroristički napad u Parizu na nevine ljude je napad na čovječanstvo i njegove vrijednosti

U svoje ime, i u ime Demokratske Crne Gore upućujem najiskrenije izraze saučešća zbog nevino stradalih u terorističkom napadu koji se desio u Parizu, napisao je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u telegramu saučešća upućenom ambasadorki Francuske u Crnoj Gori, Veronik Brimo

"Mržnja nikome dobro nije donijela, i neka se nikad ne ponovi ništa slično tragediji koja je zadesila Francusku. Misija čovjeka je da širi ljubav, prijateljstvo, mir, a teroristički napad u Parizu na nevine ljude je napad na čovječanstvo i njegove vrijednosti koje baštini svaka istinski civilizovana država", piše u Bečićevom telegramu.

Međunarodni dan tolerancije posvetiće Francuzima Centar za građansko obrazovanje (CGO) sa polaznicima Škole ljudskih prava i zainteresovanim građanima sjutra će obilježiti Međunarodni dan tolerancije, izražavajući solidarnost sa Francuskom i porodicama žrtava terorističkih napada u Parizu. “Polaznici 21.generacije Škole ljudskih prava sa aktivistima CGO-a i zainteresovanim građanima okupiće se sjutra ispred ambasade Francuske u Podgorici u Atinskoj 35 kako bi tačno u 12 održali minut ćutanja u pomen žrtvama, kao što će se to uraditi i širom Evropske unije”, kaže se u saopštenju. Tom prilikom, upisaće se u knjigu žalosti u ambasadi, položiti cvijeće i ostaviti svoje poruke. Osim poruka koje pozivaju na osudu terorizma i mržnje koji nisu i ne mogu biti ničija religija, oni će pozivati na solidarnost, jedinstvo i toleranciju.

Iz CGO su kazali da je posebno bitno apelovati da se krivica ne generalizuje

“Te iste poruke će polaznici Škole ljudskih prava, tokom popodneva, dijeliti i kroz socijalne mreže, a u okviru svoje preliminarno kreirane kampanje za Međunarodni dan tolerancije “Šeruj toleranciju jer to je za lajk!”, koju su odgovarajući na šokirajuće napade u Parizu proširili na ovaj način”, kaže se u saopštenju. Iz CGO su kazali da je posebno bitno apelovati da se krivica ne generalizuje, i da je ključno očuvati duh tolerancije u situaciji kada strah i razočaranje mogu uticati na rast nepovjerenja i međusobnog nerazumijevanja, pa i izliva nove mržnje.

Solidarnost iskazati paljenjem svijeća Pokret za neutralnost pozvao je sve građane Crne Gore, koji su posvećeni miru, da pokažu prijateljstvo i razumjevanje sa narodom Francuske tako što će zapaliti svijeću pred ambasadom te države. Iz Pokreta su iskazali saučešće porodicama svih žrtava terorističkih napada koji su se dogodili u petak u Parizu i u četvrtak u Beirutu. Oni su kazali da ne treba zaboraviti da su ovakvi događaja postali maltene svakodnevica na Bliskom istoku zbog ubrzane destabilizacije tog region. “Izražavamo nadu da će sve države svijeta, nezavisno od svojih geopolitičkih interesa, dijalogom uspjeti da usklade svoje napore ka smirivanju situacije i vraćanju nade u dobar i siguran život ljudima Sirije, Iraka, Jemena i ostalih ugroženih područja”, kazali su iz Pikreta za neutralnost.

Iz Pokreta su iskazali saučešće porodicama svih žrtava terorističkih napada koji su se dogodili u petak u Parizu i u četvrtak u Beirutu

Oni su naveli da je terorizam sigurno najveća prijetnja po svjetsku sigurnost u 21. vijeku i izrazlili nadu da će ovi događaji biti do kraja istraženi, a svi počinioci izvedeni pravdi, od direktnih počinioca i pomagača, pa sve do inspiratora, ideologija i finansijera tih, kako su kazali, gnusnih činova kojih se sav civilizovan svijet grozi. “Jedino puna istraga u kojoj bi učestvovale sve zemlje svijeta neopterećene novim blokovskim podjelama može dovesti do toga da se opet osjećamo sigurno na ulicama svih svjetskih gradova. Insistiranje na ekskluzivitetu u rješavanju ovih problema i do podjele na "dobre" i "loše" teroriste čini svijet opasnijim mjestom a teroristima daje veći prostor za djelovanje”, smatraju u toj organizaciji. Oni su pozvali sve građane Crne Gore, koji su posvećeni miru, da pokažu svoje prijateljstvo i razumjevanje sa narodom Francuske tako što će zapaliti svijeću pred njihovom ambasadom. Terorizam, dodali su, ne bira žrtve "i nečije neslaganje sa zvaničnom politikom određene države ne smije sprečavati duboka ljudska osjećanja i razumjevanje za bol običnog naroda kome nije do rata, agresija, eksploatacije tuđih resursa i slično". Oni su kazali da s obzirom da Liban nema ambasadu u Crnoj Gori ne postoji mogućnost da se na isti način oda počast. "Što ne znači da imamo pravo da zaboravimo na njih kao i na sve druge pogođene ovim zlokobnim aktima". “Pozivamo i Vladu Crne Gore da u budućnosti ne reaguje ishitreno kao što je to učinila 2012. godine kada je, u želji da se dodvori određenim zapadnim centrima, priznala kao legitimne sve borce protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada time dajući legitimitet grupama kao što su Islamska država, Al-Nusra front i druge koji su inspiratori, ako ne i direktni izvršitelji, ovih zločina”, saopšteno je iz Pokreta za neutralnost.

Bonus video: