Pokreta za neutralnost pozvao građane da zapale svijeće pred ambasadom Francuske

"S obzirom da Liban nema svoju ambasadu u Crnoj Gori ne postoji mogućnost da se na isti način oda počast što ne znači da imamo pravo da zaboravimo na njih kao i na sve druge pogođene ovim zlokobnim aktima"
73 pregleda 6 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 13:03h

Iz Pokreta za neutralnost pozvali su građane Crne Gore koji su posvećeni miru da pokažu svoje prijateljstvo i razumjevanje sa narodom Francuske tako što će zapaliti svijeću pred njihovom ambasadom.

"Povodom poslednjih terorističkih napada koji su se odigrali u svijetu, prije svega misleći na stravične događaje od petka, 13. novembra u Parizu i 12. novembra u Beirutu Pokret za neutralnost želi da iskaže saučešće porodicama svih žrtava ovih nemilih događaja. Takođe ne treba zaboraviti da su ovakvi događaja postali maltene svakodnevica na Bliskom istoku zbog ubrzane destabilizacije tog regiona te izražavamo nadu da će sve države svijeta, nezavisno od svojih geopolitičkih interesa, dijalogom uspjeti da usklade svoje napore ka smirivanju situacije i vraćanju nade u dobar i siguran život ljudima Sirije, Iraka, Jemena i ostalih ugroženih područja", navodi se usaopštenju Pokreta.

Navode da terorizam ne bira žrtve i da nečije neslaganje sa zvaničnom politikom određene države ne smije sprečavati duboka ljudska osjećanja i razumjevanje za bol običnog naroda kome nije do rata, agresija, eksploatacije tuđih resursa i slično.

"S obzirom da Liban nema svoju ambasadu u Crnoj Gori ne postoji mogućnost da se na isti način oda počast što ne znači da imamo pravo da zaboravimo na njih kao i na sve druge pogođene ovim zlokobnim aktima. Pozivamo i Vladu Crne Gore da u budućnosti ne reaguje ishitreno kao što je to učinila 2012. kada je, u želji da se dodvori određenim zapadnim centrima, priznala kao legitimne sve borce protiv vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada time dajući legitimitet grupama kao što su Islamska država, Al-Nusra front i druge koji su inspiratori, ako ne i direktni izvršitelji, ovih zločina", navodi se u saopštenju.

Terorizam je, kako se dodaje, sigurno najveća prijetnja po svjetsku sigurnost u dvadeset prvom vijeku.

"I izražavamo nadu da će ovi događaji biti do kraja istraženi a svi počinioci izvedeni pravdi, od direktnih počinioca i pomagača, pa sve do inspiratora, ideologija i finansijera ovih gnusnih činova kojih se sav civilizovan svijet grozi. Jedino puna istraga u kojoj bi učestvovale sve zemlje svijeta neopterećene novim blokovskim podjelama može dovesti do toga da se opet osjećamo sigurno na ulicama svih svjetskih gradova. Insistiranje na ekskluzivitetu u rješavanju ovih problema i do podjele na "dobre" i "loše" teroriste čini svijet opasnijim mjestom a teroristima daje veći prostor za djelovanje", zaključuje se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Bonus video: