Ploviti se mora sa "Delfinom"

Retrospektivna izložba fotografija, dokumenata, pehara, medalja, nacrta brodova Jedriličarskog kluba Delfin, osnovanog 1951. godine, u ponedjeljak veče otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu
329 pregleda 0 komentar(a)
izložba delfin, Foto: Siniša Luković
izložba delfin, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.11.2018. 13:18h

„Navigare neccesse est“ naziv je retrospektivne izložbe fotografija, dokumenata, pehara, medalja, nacrta brodova Jedriličarskog kluba Delfin, osnovanog 1951. godine, koja je u ponedjeljak veče otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu.

„Jedriličarski klub Delfin nije samo sportski klub, već i klub koji se bavi neformalnom edukacijom, te u tom smislu, osim sportske, ima veoma izraženu ekološku i kulturološku komponentu. U upravi ćemo se truditi da sve te svoje kapaciteta širimo i unapređujemo. Dobili smo organizaciju Balkanskog prvenstva sljedeće godine na jesen, kao i regatu Evropskog kupa za klasu Laser Standard do 21 godine, koja će se jedriti 2021. godine u Tivtu. Same te činjenice govore o tome da je jedrenje u Boki i te kako živo, i da, pored toga što mi idemo u svijet, svijet dolazi kod nas u Boku. Jedrenje u Boki je jedna velika, jaka i pozitivna priča“, kazao je Frano Tripović, predsjednik JK „Delfin“.

Pomorsko-brodarsko društvo “Delfin”, na inicijativu oficira JNA i građana Tivta, osnovano je 1948. u zajednici sa Ribarskim društvom, a samostalno je počelo da djeluje 1951. godine. Polaznici Mornaričke tehničke škole i omladina Tivta brzo su se okupili oko društva, koje počinje rad sa jednom barkom, a zatim formiraju flout sa prvim pravim jedrilicama, i to po jednom tipa Ding i Jola i dvije klase Šljuka.

Uz podršku JRM, vješti brodograditelji iz Tivta u Arsenalu izgrađuju dvije jedrilice klase Zvijezda i jednu tipa L5. Prva crnogorska regata organizovana je 1951. na regatom polju od Bara do Herceg Novog kad klub “Delfin” osvaja prvi trofej, sačuvan do današnjih dana. Iz radionice tivatskih meštara izlazi večiti pobjednika, jedrilica “Suton” i još jedan brod klase L5.

Na Jadranskoj regati, od Pule do Dubrovnika “Suton” odnosi pobjedu, a L5 sa imenom “Delfin” osvaja 1. mjesto na Prvenstvu Jugoslavije u Splitu. “Suton” je nastupao je 9 puta i 7 puta osvajao titulu pobjednika Jadranske regate. Brodarski savez SRCG poklanja društvu krstaš “Crnogorka”, koja je 1958. postala pobjednik Jugoslavije i pobjednik Brionske regate zajedno sa “Sutonom”.

Danas, JK “Delfin” ima flotu Optimista i jedrilica tipa Laser. Okuplja više od 150 članova, najtrofejniji je klub u sportskom jedrenju u Crnoj Gori, organizuje školu jedrenja za djecu i takmiči se na prestižnim međunarodnim takmičenjima.

Retrospektivnu izložbu posvećenu “Delfinu”, zvanično je otvorio tivatski gradonačelnik dr Siniša Kusovac.

„Delfin se na neki način simbolično vratio na mjesto svog postanka, jer su upravo u pilani Arsenala, danas Zbirci pomorskog nasljeđa, gradile prve jedrilice. Delfin, osim što je jedan od najtrofejnijih tivatskih klubova, takođe i nosilac tradicije i kulture života našeg grada kroz decenije", kazao je na izložbi što ju je svečano otvorio tivatski gradonaćelnik, rukovodilac Zbirke pomorskog nasljeđa, Dražen Jovanović.

Galerija

Bonus video: