Perić: Bez političke volje da se polemiše o cijeni udžbenika i troškovima ishrane u vrtićima

"Cilj kontrolnog saslušanja je trebalo da bude konstruktivan pritisak najvišeg predstavničkog doma kako bi se makar socijalno najranjivijim kategorijama u koje, nažalost, spadaju i mnogi koji nisu korisnici MOP-a, omogućio niži iznos cijena ishrane u vrtićim"
70 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Srđan Perić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 13.11.2015. 16:00h

Vlast ne želi da najugroženijim i najranjivijim kategorijama stanovništva setom mjera olakša ekonomske tegobe, tako da će građani još jednom ponijeti teret ekonomske krize. Benificije i subvencije su namijenjeni drugima, saopštio je član Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Srđan Perić.

"Dok se govori o tzv. velikim projektima, vlast pokazuje nezainteresovanost za rješavanja problema gdje su moguća sasvim konretna rješenja koja bi bila u korist velikog broja porodica. Ta šansa je sada propuštena kada su u pitanju cijene troškova koje roditelji imaju po osnovu učešća djece u obrazvonom sistemu. Tako neće biti ni polemike članova skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport sa ministrom prosvjete u vezi sa cijenama udžbenika i troškovima ishrane u vrtićima. To je epilog danas održane sjednice gdje je odbijena inicijativa Pozitivne Crne Gore o održavanju kontrolnog saslušanja ministra Boškovića koje je trebalo da se pozabavi ovom temom", saopštio je Perić.

On je naveo da i pored nalaza DRI, odnosno preporuke da se razmotri cijena ishrane u vrtićima ministar se nije određivao u odnosu na to već je govorio o kvalitetu hrane i karakteru humanog rada vaspitača, koji zapravo niko nije ni dovodio u pitanje.

"Cilj kontrolnog saslušanja je trebalo da bude konstruktivan pritisak najvišeg predstavničkog doma kako bi se makar socijalno najranjivijim kategorijama u koje, nažalost, spadaju i mnogi koji nisu korisnici MOP-a, omogućio niži iznos cijena ishrane u vrtićima. Isto tako, i pored obećanja prethodnog ministra, javnost nije upoznata koliki su realni troškovi za izradu udžbenika. Ponovo se ne postavlja pitanje napornog i predanog rada tima koji je koncipirao i omogućio značajnu produkciju udžbenika, već prije svega o ekonomskoj računici koja u konačnom ima za rezultat cijene knjiga za osnovce koja većini porodica predstavlja realan problem svakog septembra", naveo je Perić.

On smatra da je upravo sada bio pravi trenutak da se povede rasprava o ova dva problema, kako bi se u narednoj školskoj godini osjetili pomaci, a da se pritom ne ugrozi stabilno funkcionisanje ni predškolskih ustanova ni Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

"Ono što se danas potvrdilo, jeste da to i dalje ostaje tema o kojoj javnost ne može da dobije pravovremene i objektivne informacije. Takav odnos mora biti promijenjen jer je to prvi korak u rješavanju ovog problema. Podsjećamo da su prema nalazima DRI-ja prihodi od uplata roditelja i Centara za socijalni rad za troškove ishrane djece 2014. godini veći od troškova za nabavku prehrambenih proizvoda za ishranu djece i to u iznosu 1.330.681,73 eura, za pet ustanova koje su bili subjekti revizije. S tim u vezi je DRI dao preporuku upravnim odborima ustanova i Ministarstvu prosvjete da razmotre opravdanost utvrđene visine troškova ishrane djece koja na mjesečnom nivou iznosi 39, odnosno 40 eura", zaključio je Perić.

Bonus video: