Euromost: Grupa povratnika iz Njemačke krenula za Crnu Goru

I Euromosta su poručili povratnicima i da nema potrebe da kriju povratak, „jer svi znamo da je njihov odlazak na azil, posledica nemogućnosti da preživi i da se prehrane“
76 pregleda 5 komentar(a)
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Ažurirano: 13.11.2015. 13:14h

Iz Njemačke je danas za Crnu Goru krenuo autobus crnogorskih građana koji su u toj državi tražili azil, saopšteno je iz nevladine organizacije Euromost.

„Danas je krenuo prvi masovniji povratak naših građana koji su tražili azil u Njemačkoj, što su nam saopštili građani. Obavijestili su nas da kreće pun autobus naših građana iz Njemačke, koji će ih dovesti do Berana“, rekli su iz te organizacije.

Građani navodno tvrde da ih do Nove godine u Njemačkoj neće ostati ni dva odsto, da je pritisak ogroman i da se najviše vraćaju sami.

„Euromost će pratiti situaciju njihovog povratka sa azila u Crnu Goru, kao što smo pratili i njihov odlazak na azil. Kada stignu u Crnu Goru, razgovaraćemo sa njima i od njih tražiti da se bez straha obrate Centru za socijalno staranje i lokalnim samoupravama u slučaju da im je potrebna pomoć“, kazali su iz Euromosta.

Oni će povratnike savjetovati da djecu odmah upišu u škole, da bi nastavili dalje školovanje. „U slučaju da ih u škole ne budu htjeli upisati, odmah ćemo obavijestiti Njemačku ambasadu i pokrenuti niz aktivnosti u cilju zaštite svakog djeteta“.

I Euromosta su poručili povratnicima i da nema potrebe da kriju povratak, „jer svi znamo da je njihov odlazak na azil, posledica nemogućnosti da preživi i da se prehrane“.

„Građane na sjeveru čeka još jedna teška zima, zato ćemo u narednom periodu po povratku svih azilanata iz Njemačke sa ostalim NVO sa sjevera, usmjeriti i nastaviti aktivnosti protiv svakog uništavanja, ignorisanja ili diskriminisanja sjevernog region i njenih gradjana“, kaže se u saopštenju.

U Euromostu smatraju da su politička dešavanja u Podgorici bacila u zaborav težak život građana na sjeveru, masovne migracije, neravnopravan status i diskriminaciju tog regiona.

„Ne možemo se samo baviti izbornim zakonima i kako ćemo ući u NATO, ova država ima svoju ekonomiju, ima građane koji žive u jako teškoj ekonomskoj situaciji, kojim je potrebna pomoć“, dodali su iz te organizacije.

Bonus video: