Forum MNE: Zabrinjavajuće što politika mladih nije u Izvještaju EK

Iz Fopruma su kazali da su i države koje nemaju status kanidata razvile osnovne preduslove za sistemsko rješavanje pitanja mladih
1 komentar(a)
studenti, Ekonomski fakultet, Foto: Vesko Belojević
studenti, Ekonomski fakultet, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.11.2015. 14:49h

Zabrinjavajuće je što se pitanja koja se tiču statusa mladih i omladinske politike nijesu našla u Izvještaju o napretku Evropske komisije, ocijenio je Forum mladi i neformalna edukacija (MNE).

“Iako smo i tokom prethodnih godina ukazivali na ovaj nedostatak, ni ove godine u izvještaju nema informacija koje se tiču zakona o mladima, nacionalnoj strategiji za mlade i statusu mladih”, kaže se u saopštenju Foruma MNE. kako se navodi, iako je poglavlje 26, u sklopu kojega bi trebalo da se izvještava o tim aspektima, otvoreno i zatvoreno, to ni u kom slučaju nije signal da je stanje, makar kad su mladi u pitanju, pozitivno, već naprotiv. Forum MNE je zabrinut što u Izvještaju nije navedeno da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja još nema Zakon o mladima i da se njegovo usvajanje čeka skoro dvije godine. Oni smatraju da čudi što nije navedeno da Crna Gora nema Nacionalnu strategiju za mlade od 2011. godine kad je prethodna istekla i da je budžet koji se alocira za mlade na niskom nacionalnom i lokalnom niovu. “Jedini segmenti koji se tiču mladih u cijelom izvještaju su vezani za stepen nezapošljenosti mladih (15-24. godine), koji je, po Izvještaju, 35.8 odsto”, ukazali su iz Foruma MNE. Onu su naveli da je ta informacija, pored prethodnih, trebalo da podstakne sistemsko izvještavanje o pitanjima mladih, jer je podatak, kako su ocijenili, zabrinjavajući. “Skoro svi akteri javnog života u Crnoj Gori govore kako su mladi resurs jedne države, ali mi, ni nakon 13 godina intenzivnog rada, ne možemo da prepoznamo jasnu opredjeljenost Vlade Crne Gore da razvije strukturiranu brigu za mlade ljude”, naveli su iz Foruma MNE. Oni su dodali da su i države koje nemaju status kanidata razvile osnovne preduslove za sistemsko rješavanje pitanja mladih. Iz Foruma MNE su podsjetili da su aktivno učestvovali u blagovrmenom slanju informacija za izvještaje o napretku i ove i prethodnih godina, ali da je izvještavanje ostalo na istom nivou, bez informacija koje prate neke promjene u polju omladinske politike i statusa mladih. "Vjerujemo da je važno da se predstavnicima Vlade, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ali i široj zajednici, ukaže na ovo kako bismo u daljem toku procesa mogli da utičemo i na promjene u ovom polju koje će biti u skladu s preporukama Evropske unije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: