Krivokapić: Vratiti perspektivu i slavu Cetinju

"Nije slučajno Cetinje odabrano kao žilište Crne Gore – jer sve su rijeke slobode i odbrane poticale iz grada podno Lovćena. Ono je za vazda srce i duša građanske Crne Gore", rekao je Krivokapić
18 komentar(a)
Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.11.2015. 17:04h

Država i lokalna uprava imaju obavezu da vode brigu o Cetinju i vrate mu perspektivu, slavu i učine ga mjestom koje nudi pristojan posao i budućnost mladima, poručio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je, povodom 13. novembra – Dana Prijestonice, uputio čestitku građanima, gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću, predsjedniku Skupštine Jovanu Martinoviću i odbornicima.

Krivokapić je kazao da je crnogorska istorija rođena na Cetinju i tu se čuva. "Svi naši najveći uspjesi, naša duhovnost i trajanje su vezani za vaš grad".

On je podsjetio da je davne 1878. godine međunarodnim priznanjem Crne Gore, Cetinje dobilo obrise evropske prijestonice.

"Nije slučajno Cetinje odabrano kao žilište Crne Gore – jer sve su rijeke slobode i odbrane poticale iz grada podno Lovćena. Ono je za vazda srce i duša građanske Crne Gore", rekao je Krivokapić.

Zato, smatra on, država i lokalna uprava imaju posebnu obavezu da vode brigu o Cetinju i vrate mu perspektivu, slavu, učiniti mjestom koje nudi pristojan posao i budućnost mladima.

"Cetinjska državotvornost, antifašistička baklja i građanski duh čine čvorište moderne crnogorske države. Obaveza svih je da Cetinje učine mjestom boljeg života za njegove građane. Vjerujem da će država činiti više i snažnije za Cetinje", poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović uputio je, povodom 13. novembra – Dana Prijestonice Cetinje, čestitku gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću, predsjedniku Skupštine Prijestonice Jovanu Martinoviću, učesnicima svečane sjednice i svim građanima Cetinja.

"Jubileji su uvijek prilika za podsjećanja na slavne trenutke prošlosti. Za Cetinje bi se moglo reći da je jedno od onih mjesta čije je viševjekovno trajanje satkano na temeljima neprolazne istorijske slave. Zato je bilo i ostalo simbol državotvornog bića Crne Gore, kroz vremena. Iako generacije već vjekovima sve znaju o blistavoj tradiciji Cetinja, o njoj se uvijek može pričati i pisati sa novom inspiracijom, u duhu novoga doba. Tako je i danas kad je Crna Gora prepoznata kao faktor regionalne stabilnosti i lider u integracijama, pred skorom odlukom o pozivu za članstvo u NATO, i daljim iskoracima u pregovaračkom procesu sa EU. Ponosni smo na svoju istoriju i vjekovnu ukorijenjenost na ovim prostorima, ali prije svega okrenuti evropskoj budućnosti i stvaranju uslova za kvalitetniji i dostojanstveniji život naših ljudi, na Cetinju i u cijeloj Crnoj Gori” - istakao je Đukanović.

On je podsjetio da finansijska konsolidacija proteklih godina, kao i održavanje dinamičnog ekonomskog razvoja i u vremenu krize, uz stvaranje solidnih infrastrukturnih pretpostavki, daju realnu osnovu za razvoj biznisa i otvaranje novih radnih mjesta i u cetinjskoj opštini.

"U neposrednom periodu moramo maksimalno biti posvećeni što skorijem usvajanju Zakona o Prijestonici. To će omogućiti zaokruženje njene administrativne funkcionalnosti, u interesu dobra svih građana Cetinja. U tim naporima lokalna uprava može računati na podršku i pomoć Vlade i svih državnih institucija” - navedeno je u čestitki Đukanovića.

Povodom Dana Prijestonice čestitku Bogdanoviću, predsjedniku Martinoviću i svim građanima Cetinja uputio je i potpredsjednik Vlade Duško Marković.

Bonus video: