Ministarstvo prosvjete: Pravo na participaciju ostvaruju učenici, a ne prevoznici

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da učenici osnovne škole ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 40 odsto od cijene karte, a učenici srednje škole u iznosu od 20 odsto od cijene karte
192 pregleda 0 komentar(a)
Preevoz đaka, đaci, škola, učenici, Foto: Arhiva Vijesti
Preevoz đaka, đaci, škola, učenici, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2015. 16:52h

Pravo na participaciju prevoza pripada učenicima, a ne prevoznicima, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, navodeći, da taj reosor nije prestao da daje novac roditeljima đaka koji putuju pet i više kilometara do škole.

Ministarstvo prosvjete, kako su pojasnili, shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza, donijelo je Uputstvo o ostvarivanju prava na participaciju troškova prevoza učenika u gradskom i prigradskom prevozu.

“Pravo na participaciju pripada učenicima, a ne prevoznicima pa se na osnovu Upustva od 1. novembra ove godine participacija realizuje na način što se sredstva za prevoz uplaćuju roditeljima učenika, a na osnovu dokaza o kupovini mjesečne karte”, kazali su iz tog resora.

Ministarstvo prosvjete, navodi se, ne određuje cijenu mjesečne karte, već se to određuje na nivou lokalne samouprave, koje određuju i bliže uslove za obavljanje prevoza na svojoj teritoriji, tačnije, donose plan linija u skladu sa razvojem grada i potrebama stanovništva, i vode evidenciju o gradskom i prigradskom prevozu.

“Ministarstvo nije prestalo da plaća participaciju za prevoz, već ovo pravo ostaruju u gradskom i prigradskom saobraćaju učenici koji putuju pet i više kilometara do škole”, precizira se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da učenici osnovne škole ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 40 odsto od cijene karte, a učenici srednje škole u iznosu od 20 odsto od cijene karte.

"Učenici, čiji roditelji odnosno staratelji ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje po propisima o socijalnoj i dječijoj zaštiti, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: