Istup Sekulića o Daliborki Uljarević ne doprinosi stvaranju demokratske kulture

Potpisnici su, kako se navodi u saopštenju, posebno zabrinuti "da kvalifikacije ove vrste dolaze sa adresa koje zvanično pretenduju da postanu zdrava alternativa postojećem sistemu pa zato i očekujemo da se predstavnik DNP javno izvini zbog neprimjerenog riječnika"
106 pregleda 17 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2015. 17:19h

Više NVO i građanskih aktivista osudilo je javni istup predstavnika DNP Aleksandra Sekulića o Daliborki Uljarević, koji je, između ostalog, kazao da “isfrustirana debaklom nerealnog projekta medijsko-tajkunskog koncerna kojim je projektovano da ona bude na čelu takozvane vlade nezavisnih stručnjaka, Daliborka Uljarević je očigledno prešla u pronalazače”.

"Neslaganje s nečijim stavovima koji su prezentovani na argumentovan i prihvatljiv način ne znači da se akteri političke i društvene scene trebaju proglašavati neprijateljima, izdajnicima i plaćenicima a njihov politički pogled i utisak populistički upoređivati sa neprimjerenim sadržajima. Sloboda izražavanja je osnovno ljudsko pravo koje ne može biti dovedeno u pitanje samo zato što se s istim neko ne slaže.

Umjesto da sa neistimišljenicima komunicira na neprimjeren, ponižavajući i konfliktan način predstavniku DNP preporučujemo da se okrene dijalogu i uvažavanju a da u daljoj eventualnoj komunikaciji sa Daliborkom Uljarević odgovori džentlmenski i argumentima a ne banalnim uvredama koji ponižavaju ličnost žene", navodi se u, kako potpisnici navode, "džentlmenskoj reakciji povodom istupa predstavnika DNP".

Potpisnici su, kako se navodi u saopštenju, posebno zabrinuti "da kvalifikacije ove vrste dolaze sa adresa koje zvanično pretenduju da postanu zdrava alternativa postojećem sistemu pa zato i očekujemo da se predstavnik DNP javno izvini zbog neprimjerenog riječnika".

Reagovanje potpisuju mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za gradjansku kontrolu rada policije, Dejan Milovac, zamjenik direktora MANS-a, Stevo Muk, predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa, mr Zlatko Vujović, predsjednik CEMI, Boris Darmanović, direktor i suvlasnik medijskog koncerna Media Nea, Radoš Mušović, politikolog, građanski aktivista, Elmir Đoković, predsjednik LGBTIQ Socijalni Centar, Velibor Ivanović, građanski aktivista, Goran Đurović, predsjednik Upravnog odbora Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" i Saša Mijović, izvršni direktor NVO "For Life".

Na navode Sekulića reagovali su i Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Centar za ženska prava (CŽP) i Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA) i osudili "prizemni karakter uvreda koje je Sekulić uputio Daliborki Uljarević.

"Nedopustive lične uvrede, u odgovoru na mišljenje koje je saopštila Daliborka Uljarević, nijesu zaštićene slobodom izražavanja i ne služe bilo kakvom opravdanom javnom interesu u demokratskom društvu. Naprotiv, djeluju obeshrabrujuće i ponižavajuće na sve koji saopštavanjem stavova na javnoj sceni ulažu napor da Crna Gora postane bolje mjesto za život. Sa žaljenjem primjećujemo da se u Crnoj Gori nastavlja javni diskurs iznošenja beskrupuloznih i neutemeljenih optužbi na račun aktivista nevladinog sektora koji imaju hrabrosti da javno saopšte svoje stavove.

Pozivamo medije da se, u skladu sa Kodeksom novinara Crne Gore, uzdrže od objavljivanja ovakvog i sličnog uvrjedljivog govora i da tako doprinesu promociji kulture dijaloga koji se zasniva na argumentima i uvažavanju ljudskog dostojanstva", navodi se u reagovanju koje potpisuju Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Vanja Ćalović, izvršna direktorica NVO Mreža zaafirmaciju nevladinog sektora (MANS),Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centar za ženska prava (CŽP), Ljupka Kovačević, koordinatorka NVO Centar za žensko i mirovno obrazovanje (ANIMA).

Bonus video: