Đurđević pozvao Kadribašića da se vrati obavezama prema svim muslimanima Pljevalja

Đurđević tvrdi da je deset godina Kadribašić neosnovano i očigledno dirigovano targetirao pojedine muslimane u Pljevljima kao takozvane vehabije
85 pregleda 5 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.11.2015. 16:12h

Predsjednik Opštinskog odbora Bošnjačke demokratske zajednice u Pljevljima Mesko Đurđević optužio je glavnog imama Husein pašine džamije, “da etiketira i svađa muslimane” u tom gradu.

"Vakat je da se prekine sa tim. Ne želimo da gledamo kako sa pozicije glavnog imama etiketirate i svađate muslimane u Pljevljima“, poručio je Đurđević u saopštenju dostavljenom medijima.

Đurđević je pozvao Kadribašića da se vrati svom časnom pozivu i obavezama prema svim muslimanima Pljevalja.

„Funkcija koju obavljate i za koju ste plaćeni, parama svih muslimana Pljevalja, ne dozvoljava vam da se stavljate na stranu jednog dijela muslimana a na štetu drugog ili trećeg dijala muslimana ovoga grada, samo zato što imaju drugačiji politički stav ili pogled na aktuelnu situaciju u državi, društvu, bilo čemu“, navodi se u saopštenju.

Đurđević tvrdi da je Kadribašić, kojeg je nazvao pasioniranim zaljubljenikom u fejsbuk neprimjereno i nekulturno komentarisao Bošnjačku demokratsku zajednicu i njenog predsjednika Hazbiju Kalača, nakon što su učestvovali na protestima u Podgorici.

„Dok se vi arogantno i bahato ismijavate teškim iskušenjima kojima su izloženi, Bošnjaci se i dan danas iseljavaju iz Crne Gore. Kao i 90-tih godina. Ovog puta ne uz prijetnju noža, puške, bombe ili tenka. Danas se Bošnjaci iseljavaju jer ih je režim DPS-a obespravio i opljačkao“, navodi se u saopštenju.

U BDZ tvrde da Kdribašić pljuje po toj partiji jer je digla glas protiv pohlepe, lopovluka, laži sadašnje vlasti koja krade od mladih, prebija nepodobne i nemoćne, bez razlike na vjersku ili nacionalnu pripadnost.

"Naš cilj nije destrukcija bilo čega ili bilo koga. Naš cilj je prosperitet svih građana Crne Gore sa posebnim akcentom na Bošnjake jer su oni definitivno najugroženiji narod u Crnoj Gori. Efendija Kadribašiću, mi priznajemo državu Crnu Goru jer smo mi dio te države. Nikad i nigdje nismo zagovarali rušenje bilo koje institucije države Crne Gore. Naprotiv, aktivno se borimo za jačanje i funkcionisanje tih institucija, vladavinu prava i ekonomski boljitak svih građana. Zalažemo se za dijalog i dogovor, moguće pomirenje tri naroda, Bošnjaka, Srba i Crnogoraca“, stoji u saopštenju.

Đurđević tvrdi da je deset godina Kadribašić neosnovano i očigledno dirigovano targetirao pojedine muslimane u Pljevljima kao takozvane vehabije.

„Mnogi ljudi koje ste vi neosnovano etiketirali kao vehabije danas žive u Sarajevu i širom Evrope jer nisu mogli normalno funkcionisati u Pljevljima sa etiketom koju ste im vi nalijepili. Da ne govorim o urušenim odnosima unutar porodica. Ono što vi kao Božije stvorenje možete da uradite je da tražite halala - oprosta od tih ljudi“, stoji u saopštenju.

U odgovoru na optužbe, glavni imam pljevaljske džamije kaže da Kalač treba da “javno traži halal od svih Bošnjaka svijeta za neviđenu glupost koju je uradio”.

“Nije valjda da je veća šteta od mene nego od Hazbije koji zastavu kojom se ponosi okači uz istu pod kojom je počinjen genocid nad mojim narodom na isto mjesto gdje se na ražnju okretalo prase. Budite uvjereni da je većina Bošnjaka i ne samo Bošnjaka sa gnušanjem posmatrala njegov blagorečeno ispad na antidržavnimm demonstracijama”, rekao je Kadribašić.

On je poručio Đurđeviću da je ogromnu većina Bošnjaka odabrala put jedinstva i prosperiteta put mira i pomirenja put budućnosti unutar međunarodno priznatih granica ove države.

“Budite uvjereni da ogromna većina muslimana prihvata za svoju ovu Islamsku zajednicu i njene legalno izabrane organe za svoju jedinu vjersku zajednicu. Budite sigurni da ni jedan musliman neće dozvoliti da mu ko vrijeđa vjersku instituciju, ponižava i vrijeđa njene organe i cijepanje njeno jedinstvo”, rekao je Kadribašić.

Bonus video: