Podgorica: Preko 200 mještana spriječilo iseljenje Vlahovića

Vlahović, dvoje djece i bivši muž, žive u kući od 85 kvadrata, koju su napravili 2000. godine
203 pregleda 89 komentar(a)
Svetlana Vlahović, iseljenje, Foto: Zoran Đurić
Svetlana Vlahović, iseljenje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.11.2015. 11:22h

Živi zid preko 200 mještana Park šume u Zagoriču, spriječio je jutros sudskog izvršitelja i policiju da isele četvoročlanu porodicu Vlahović, iz kuće u tom naselju.

Iseljenje iz kuće po rješenju Osnovnog suda, bilo je zakazano za deset časova, a Svetlana Vlahović i mještani su dočekali sudskog izvršitelja i policiju ispred živog zida.

Osnovni sud je donio rješenje za iseljenje iz kuće od 85 kvadrata, u kojoj živi četvoročlana porodica Vlahović, zbog toga što je zemljište vraćeno porodici Vučinić.

“Iz kuće neću da idem. Ali, isto tako, svi želimo da platimo zemljište Vučinićima, niko od nas u ovom naselju ne bježi od toga, ali tražimo da to bude u nekom razumnom roku i iznosu”, poručila je Vlahović izvršitelju.

Nakon razgovora, izvršitelj Dragoljub Kaluđerović, saopštio je da će prenijeti advokatima porodice Vučinić ponudu Vlahovića da žele da plate.

Vlahović, dvoje djece i bivši muž, žive u kući od 85 kvadrata, koju su napravili 2000. godine, na zemljištu od 480 kvadrata, koje je kako je kazala njen muž kupio za hiljadu maraka.

“Presudu da platimo zemljište dobili smo 2011. godine, ali nismo bili u mogućnosti da to uradimo. Nakon toga, zaokupljeni tim problemom, muž je dobio otkaz u Elektroprivredi, jer je tražeći neko rješenje, odsustvovao sa posla tri dana neopravdano”, kazala je Vlahović.

Ona je istakla da je svjesna da je kuća napravljena bez dozvole, ali da nemaju kuda da idu.

“Presudom suda trebali smo da platimo 26.000 eura, a sada je taj dug 34.000, povećan za kamate od tada. Kuću su advokati zastupnici Vučinića davali tri puta na licitaciju, niko nije želio da je kupi.

Prihvatila bi da mi odbijaju od plate dug za zemlju. U Kolašinu, odakle smo došli ovde, nemamo sada ništa, samo zemlju, a za kuću još otplaćujemo kredit”, kazala je Vlahović.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, koji su bili vlasnici zemljišta prije nacionalizacije.

Novim, pojedinačnim presudama je odlučeno da se Vučinićima mora isplatiti novac za tu zemlju, odnosno po procjeni vještaka od 35 do 40 eura po kvadratu i sudski troškovi.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” ranije je saopšteno je da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta koje su okupirali.

“Porodica Vučinić nije mogla da uđe u posjed tog zemljišta jer su tamo već izgrađene kuće. Rušenje nije bilo moguće po Evropskoj konvenciji, jer su kuće useljene”, saopšteno je iz kancelarije.

Bonus video: