LGBT organizacije: Izvještaj Evropske komisije realan

U izvještaju je konstatovano da je, nažalost, policija i treći put zabranila LGBTI javna okupljanja u Nikšiću, navodeći bezbjednost kao razlog zabrane
1 komentar(a)
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
LGBT zastava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 10.11.2015. 12:21h

LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar, Institut za LGBT turizam i Religijski savjet LGBT zajednice pozdravili su izvještaj o napretku Crne Gore i ocijenili da su predstavljene sve suštinske činjenice koje se odnose na stvarni život i položaj LGBT zajednice.

Kako je saopšteno iz tih organizacija, u izvještaju Evropske komisije (EK) navodi se da je Crna Gora bila u stanju da bez smetnji održi povorku ponosa u Podgorici prošle godine, i da su u njoj učestvovali predstavnici institucija i političari.

U izvještaju se, kako su kazali, ocjenjuje da su prava transrodnih osoba poboljšana kroz usvajanje protokola za pravno priznavanje roda u novembru, ali i da saradnja između institucije Ombudsmana i LGBT organizacija zahtijeva poboljšanje, kao što i saradnja između relevantnih institucija.

„Brige su i dalje prisutne oko nivoa homofobije, kako se napadi na LGBTI zajednicu i aktiviste nastavljaju. Nedostatak napretka u policijskim istragama s tim u vezi je doveo do razvoja tenzija između policije i LGBTI zajednice a i dalje je malo krivičnih osuda za napade“, navodi se u izvještaju.

Iz EK su ukazali da se treninzi namijenjeni pravosudnom sistemu moraju nastaviti.

U izvještaju je konstatovano da je, nažalost, policija i treći put zabranila LGBTI javna okupljanja u Nikšiću, navodeći bezbjednost kao razlog zabrane.

„Prije zabrana javnih okupljanja, akademska debata o LGBTI pitanjima je zabranjena od strane lokalnog univerziteta. Sistematske anti-diskriminatorne kampanje moraju biti započete u školama i univerzitetima u što hitnijem roku", navodi se u izvještaju

Iz LGBT organizacije su poručili da su istinski posvećeni socijalnoj inkluziji LGBT osoba, i da su za njih prioritetna pitanja bezbjednosti, krivičnopravnog progona, sudske zaštite i obrazovanja.

„Politiku i praksu kompletne vlasti svakodnevno pratimo i testiramo na osnovu više desetina slučajeva iznijetih u proteklih godinu dana“, kaže se u saopštenju tih organizacija.

Navodi se da je bez promjena u obrazovanju i bez ozbiljnije implementacije vladine LGBT politike, nemoguće popraviti bezbjednost LGBT osoba i njihovu ravnopravnost u društvu.

„Izvještaj EK realno i objektivno predstavlja stanje na terenu, uključujući i za nas sva prioritetna pitanja, posebno obrazovanje i bezbjednosti LGBT zajednice, i nedvismisleno ukazuje na odgovornost države da snažnije vodi i zastupa proces društvenog prihvatanja LGBT osoba“, smatraju u tim organizacijama.

Prema njihovim riječima, nedopustive su tvrdnje i pristupi da to treba da rade nevladine organizacije.

„To je posao države, a LGBT zajednica i njene autentične strukture uvijek će biti konstruktivni partner i podržavalac svih državnih napora“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: