Crna Gora druga u Evropi: Od šećera boluje svaki deseti građanin

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je na skupu "Dijabetična retinopatija u Crnoj Gori" da je čak polovina umrlih od dijabetesa mlađa od 60 godina
165 pregleda 11 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica (Novine)
Dom zdravlja Podgorica (Novine)
Ažurirano: 10.11.2015. 07:19h

Crna Gora je druga u Evropi po zastupljenosti šećerne bolesti, od koje boluje čak 10 odsto stanovništva starijeg od 20 godina.

Prema procjeni Internacionalne dijabetološke federacije, lani je od dijabetesa bolovalo čak 53,8 hiljada građana, od kojih 15 do 20 hiljada i ne zna da je bolesno.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je juče na skupu "Dijabetična retinopatija u Crnoj Gori" da je čak polovina umrlih od dijabetesa mlađa od 60 godina.

Istakao je da je dijabetična retinopatija (koja nastaje kao rezultat dugotrajnog dijabetesa), peti vodeći uzročnik oštećenja vida i četvrti uzročnik sljepila na svjetskom nivou.

Pojasnio je da je vrijednost šećera u krvi, između ostalog, određuje rizik od pojave posljedice dijabetesa, kao što su neuropatija, ganrena stopala, sljepilo, srčana bolest...

Podaci iz Registra šećerne bolesti pokazuju da je 2013. godine od dijabetesa bolovalo 34.058 osoba, od kojih 50,66 odsto žena.

“Tip dva dijabetes bio je najzastupljeniji tip u Crnoj Gori sa 83,20 odsto, a najveći broj osoba sa dijabetesom je starosti između 40 i 59 godina“, piše u prezentaciji rukovodioca Registra Dragana Likića.

Navodi se da podaci jasno ukazuju da skoro četvrtina odraslih osoba u trenutku postavljanja dijagnoze dijabetesa tipa 2 već ima neku komplikaciju, a čak 5,96 odsto dijabetičnu retinopatiju.

Podaci pokazuju da je zabrinjavajući broj osoba sa povišenim vrijednostima faktora rizika, kao što su povišen holesterol, krvni pritisak i gojaznost, koji dovode do obolijevanja.

Bonus video: