Promocija vrijednosti UNESCO-a misija svih članica

"Imajući u vidu nedavno usvajanje Agende za održivi razvoj do 2030. istaknuta je važnost saradnje i podijeljene odgovornosti svih zemalja za izgradnju pravičnijeg svijeta, u kojem će obrazovanje biti univerzalno, a nauka, inovacije i naučna istraživanja biti nezamjenjivi u postizanju održivog razvoja“
122 pregleda 3 komentar(a)
Generalna konferencija UNESCO, Foto: MVPEI
Generalna konferencija UNESCO, Foto: MVPEI
Ažurirano: 06.11.2015. 16:50h

Promocija vrijednosti i principa UNESCO-a zajednička je misija svih država članica, saopštio je predstavnik crnogorske delegacije, Milorad Šćepanović, na Generalnoj konferenciji te organizacije.

Generalni direktor za multilateralne poslove, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih itnegracija (MVPEI), predvodio je crnogorsku delegaciju na 38. Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu, a zasjedanje je ove godine posebno značajno zbog obilježavanja 70 godina od osnivanja Organizacije.

"Imajući u vidu nedavno usvajanje Agende za održivi razvoj do 2030. istaknuta je važnost saradnje i podijeljene odgovornosti svih zemalja za izgradnju pravičnijeg svijeta, u kojem će obrazovanje biti univerzalno, a nauka, inovacije i naučna istraživanja biti nezamjenjivi u postizanju održivog razvoja“, saopšteno je iz MVPEI.

Šćepanović je, u svom izlaganju na Generalnoj debati, istakao značajnu ulogu UNESCO u promociji obrazovanja, kulture i nauke, ali i u pružanju doprinosa poštovanju ljudskih prava i sloboda, izgradnji mira i dijaloga.

"Naglasio je da je promocija vrijednosti i principa Organizacije u cilju očuvanja kulturne i prirodne baštine, omogućavanja univerzalnog i jednakog pristupa kvalitetnom obrazovanju i osnaživanja mladih zajednička misija svih država članica“, kaže se u saopštenju MVPEI.

On je podsjetio na značaj četvorogodišnjeg mandata Crne Gore u Izvršnom odboru UNESCO-a u periodu 2011-2015, što je, kako se navodi, bilo prvo članstvo u upravljačkom tijelu Organizacije i prenio spremnost da nastavimo sa promocijom misije UNESCO u svim oblastima djelovanja.

"Šćepanović je ukazao na proaktivan pristup Crne Gore kada je u pitanju regionalna saradnja u domenu zaštite nematerijalne kulturne baštine i naglasio projekte Srednjevjekovnih spomenika – stećaka i Venecijanskih odbrambenih utvrđenja iz XVI i XVII vijeka“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, istakao posvećenost Crne Gore implementaciji Konvencije za zaštitu svjetske baštine i naveo da očekuje da će „Istorijsko jezgra Cetinja“ biti upisano na Listu svjetske baštine, imajući u vidu istorijske i kulturološke karakteristike crnogorske prijestonice.

Šćepanović je učestvovao i na sastanku na visokom nivou „Obrazovanje kao sredstvo za prevenciju nasilnog ekstremizma“, koji je organizovao UNESCO u saradnji sa Stalnom delegacijom Sjedinjenih Američkih Država.

Na sastanku je naglašena uloga UNESCO u prevenciji ekstremizma i netolerancije, kao i značaj obrazovanja u savremenom društvu kako bi se obezbijedila rodna ravnopravnost, omogućio ekonomski rast, osnaživanje mladih i njihova inkluzija što će, saopšteno je, doprinijeti smanjivanju rizika od radikalizacije i ekstremizma.

"Šćepanović je kazao da kao multikulturalna država, Crna Gora kontinirano radi na promociji mira i etničke i vjerske tolerancije, te potvrdio spremnost Vlade za saradnju sa svim subjektima u cilju izgradnje tolerantnog i inkluzivnog društva“, zaključuje se u saopštenju MVPEI.

Bonus video: