Kolašinci odlučni da brendiraju lisnati sir

Za brendirane poljoprivredne proizvode neće biti limita količine, ali će biti potrebno obezbijediti kontinuiranu proizvodnju, rekla je Melisa Čekić
145 pregleda 15 komentar(a)
lisnati sir (novina), Foto: Dragana Šćepanović
lisnati sir (novina), Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.11.2015. 16:33h

Proizvođači lisnatog sira sa područja kolašinske opštine na početku su procesa zaštite geografskog porijekla tog proizvoda. Ipak, za brendiranje čuvenog sira, čija je specifičnost "listanje" na tanke slojeve, biće potrebno još mnogo posla - udružena inicijativa proizvođača, a zatim i podrška lokalne uprave i državnih institucija.

To je saopšteno na radionici, koju je za proizvođače sira iz te opštine organizvalo Ministarstvo ruralnog razvoja i poljoprivrede. Savjetnica za politiku kvaliteta proizvoda Melisa Čekić, objasnila je da je uvođenje u sistem zaštite najbolji način isticanja kvaliteta i specifičnosti koji posjeduje kolašinski sir.

Ona je učesnike radionice informisala o važnost ispunjavanja zahtjeva bezbjednosti hrane i udruživanja, kao nezaobilaznih za geografsku zaštitu naziva proizvoda.

Rekla je da su u slučaju pljevaljskog sira odmaklo mnogo više.

"Tamošnji proizvođači više su koraka preduzeli na putu zaštite geografskog porijekla tog sira. Kolašinci su nam sugerisali da imaju potencijala da zaštite kolašinski lisnati sir i da je to specifičan proizvod. Odlučili smo da ih detaljnije upoznamo sa koracima registracije, važnost zaštite, jer je to mnogo bitna priča, s obzirom na činjenicu da smo sve bliže EU, da nam tržište postaje prebukirano proizvodima, čak i nižim cijenama, pa je ugrožena konkurentnost naših proizvođača, koji ne mogu da se izbore količinama, nego jedino kvalitetom, zaštitom i marketnigom”, rekla je Čekićeva.

Brendiranjem sira, kazala je, poljoprivrednici će dobiti mnogo, a korist će imati i država.

"Proizvođač zaštitom geografskog porijekla proizvoda dobija profit i jak marketing, iza kojeg će stati država. Dobija se i sigurnije tržište i garantovano mu je da se njegov proizvod neće zloupotrijebiti. Za državu, to je očuvanje identiteta i tradicije, ali i razvoj ruralnih sredina. Primjer Hrvatske je vrlo slikovit u tom smislu. Ulaskom u EU, vratilo se mnogo ljudi na selo, jer su neki proizvodi postali ekonomski isplativi”, rekla je ona.

Ona je objasnila da za brendirane poljoprivredne proizvodnje neće biti limita količine, ali će biti potrebno obezbijediti kontinuiranu proizvodnju.

Lokalnu vlast ne interesuje priča o brendiranju kolašinskog lisnatog sira?

Kolašinski proizvođači sira juče su bili saglasni u ocjeni da je neophodno da svoje proizvode brendiraju, ali takođe i u stavu da će im u tome biti potrebna intenzivnija pomoć države.

Milijanka Puletić je rekla da, osim lisnatog sira, treba intenzivno raditi i na zaštiti geografskog porijekla za još nekoliko proizvoda sa područja kolašinske opštine.

“Neće mi biti mnogo teško da ispunimo standard u proizvodnji. Brendiranje bi mnogo značilo, ali treba nam pomoć u procedurama", rekla je ona.

Priča na temu projekta brendiranja kolašinskog lisnatog sira, od kojeg stanovništvo očekuje mnogo, juče nije zainteresovala predstavnike lokalne vlasti.

Radionici Ministrastva poljoprivrede nije prisustvovao niko od lokalnih funkcionera ni iz poljoprivredne savjetodavne službe u Opštini.

Bonus video: