Marković: Vlada posvećena poštovanju univerzalnih ljudskih prava

On je istakao da Vlada ima lidersku ulogu u afirmaciji OutLeadership koncepta, kao modela podrške za poštovanje različitosti na radnom mjestu i inkluziju LGBTI osoba
9 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.11.2015. 18:23h

Crnogorska Vlada posvećena je poštovanju univerzalnih ljudskih prava, bez obzira na lično svojstvo, poručio je potpredsjednik Vlade Duško Marković u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Stejt Dipartmenta za ljudska prava pripadnika LGBTI zajednice, Rendijem Berijem.

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je kazao da se u Crnoj Gori danas vodi slobodan dijalog o tim pitanjima.

„Seksualna orijentacija i rodni identitet predstavljaju sastavni dio ličnosti svakog čovjeka i ne smiju biti osnov za diskriminaciju i zloupotrebu, što je osnovni postulat antidiskriminatorne politike Vlade“, rekao je Marković.

On je istakao da Vlada ima lidersku ulogu u afirmaciji OutLeadership koncepta, kao modela podrške za poštovanje različitosti na radnom mjestu i inkluziju LGBTI osoba.

„Namjera je da u saradnji sa partnerima, kao što su OutLeadership (Out On The Street) organizacija iz Njujorka i Vilijams Instituta UCLA School of Law, uspostavimo sa zemljama u regionu zajedničku platformu o različitosti i inkluziji LGBTI osoba na zapadnom Balkanu, što je Vlada inicirala pod okriljem trećeg ministarskog IDAHO Foruma u Budvi“, kazao je Marković.

Beri je, kako se navodi, pohvalio zalaganje Vlade u oblasti LGBTI prava na svim nivoima, zahvalivši Markoviću na njegovoj političkoj ulozi u tome.

On je istakao da Vlada Crne Gore u Stejt Dipartmentu ima pouzdanog partnera u inicijativama koje predvodi.

Na sastanku je razgovarano i o globalnim inicijativama i naporima u oblasti prava LGBTI osoba i razvoja najboljih praksi koje će Crna Gora podržati.

Sastanku su prisustvovali ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Margaret Uehara i savjetnik predsjednika Vlade i nacionalni koordinator za LGBT politiku Jovan Kojičić.

Sa Berijem je danas razgovarao i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, koji je sagovorniku predstavio tekovine i rezultate rada Savjeta na polju unaprjeđenja bezbjednosti LGBT zajednice i njene saradnje sa policijskom organizacijom.

„Istaknuto je da Savjet podržava implementaciju vladine LGBT politike - Strategije za unaprjeđenje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, cijeneći da je društveno prihvatanje direktno povezano sa bezbjednošću LGBT osoba“, saopšteno je nakon sastanka.

Sagovornici su zajednilčki konstatovakli da je bezbjednost ključno i vodeće pitanje za LGBT zajednicu i svaki dalji razvoj.

Bonus video: