U Kolašinu za vikend otrovano šest pasa lutalica

U NVO “Riki i Koski” sumnjaju da su psi otrovani nekim pesticidom i apeluju na vlast da konačno izgradi azil
112 pregleda 12 komentar(a)
psi lutalice, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
psi lutalice, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.11.2015. 06:36h

Najmanje šest pasa otrovano je proteklog vikenda na ulicama Kolašina, tvrde u Udruženju za zaštitu životinja “Riki i Koski“.

Leševi životinja, navodno, bili su u užem centru grada, ispod Hrama Svetog Dimitrija.

Iz te NVO tvrde da je otrovano još “mnogo pasa”, koji nijesu uginuli.

Nadležne opštinske službe, kao i minulih godina, i juče su kazali da nijesu odgovorni za to.

“Ovo je po ko zna koji put da sugrađani truju životinje, koje kasnije u mukama uginu. Ovog puta je, očigledno, to rađeno nekim pesticidom, jer životinje nijesu odmah uginule, već su se satima kretali po ulicama sa bijelom pjenom na ustima. Užasnuti smo ovakvim načinom rješavanja problema pasa lutalica, koji, očigledno, u Kolašinu postaje praksa”, saopštili su iz iz NVO “Riki i Koski“.

Naglasili su da je “krajnje vrijeme da se sa ozbiljnošću i odgvornošću” pristupi izgradnji azila za napuštene životinje, umjesto što se godinama “toleriše kršenje zakona”. Podsjećaju da je novac za azil davno bio obezbijeđen i potrošen, a od nove vlasti očekuju više ažurnosti kada je riječ o tom projektu.

“Imali smo strpljenja i sačekaćemo još da u lokalnoj upravi realizuju kredit, a onda od njih očekujemo da se pozabave problemom zbrinjavanja napuštenih životinja, što im je zakonska obaveza. Dva prethodna predsjednika Opštine, Mileta Bulatović i Darko Brajušković, ignorisali su taj problem.

U pregovorima smo oko nalaženja zemljišta za budući azil, ali očekujemo da nadležni pomognu u izgradnji i funkcionisanju”.

Prema nezvaničnim procjenama, na ulicama je svakodnevno između 20 i 30 napuštenih životinja.

Bonus video: