"Nismo ludi da vama duplo plaćamo vodu"

“Ko je lud da plaća hlor, struju ili koncesije, a da na drugom mjestu ima vodu makar duplo jeftiniju i bez te muke”...
70 pregleda 9 komentar(a)
Ulcinj grad, Foto: Alfa-tours.com
Ulcinj grad, Foto: Alfa-tours.com
Ažurirano: 04.11.2015. 20:42h

Direktor ulcinjskog vodovoda Fehmi Avdiu kazao je da nije tačno da je voda iz Regionalnog vodovoda nekoliko puta jeftinija od one koja se distribuira mještanima najjužnije opštine.

Reagujući na tvrdnje iz Regionalnog vodovoda u tekstu „Prestanite da trujete građane“, kazao je „da ako neko nešto prodaje, onda se trudi da to i proda“.

“Pa nijesmo mi baš toliko neznaveni da ne znamo računicu. Ko je lud da plaća hlor, struju ili koncesije a da na drugom mjestu ima vodu makar duplo jeftiniju i bez te muke. No, to je politika čiji je glavni cilj lako dokučiti”, kazao je Avdiu “Vijestima”.

On je potvrdio da ulcinjski vodovod trenutno preuzima 15 litara vode u sekundi iz Regionalnog za visoke zone.

“Regionalni vodovod nema problem samo sa nama, već i sa Barom, Budvom, Kotorom... U tome je poenta priče, da sjednemo svi zajedno i dogovorimo cijenu koja bi odgovarala i nama i njima, jer bi tekle veće količine vode. Nije Regionalni formiran valjda zato da bi primorski vodovodi radili samo za njegov interes”, ocijenio je Avdiu.

On je dodao da se područje Vladimira vodom može snabdijevati isključivo sa domaćih izvorišta, jer nema kopče sa Regionalnim vodovodom.

Kazao je i da ne zna zašto Institut za javno zdravlje uporno insistira na tvrdnjama da voda nije za piće u cijelom gradu.

“Od nekoliko uzoraka uzetih iz raznih djelova grada, neki su pokazali da je voda zdrava za piće a drugi da nije zbog povišenog procenta mangana koji je potvrđen na bunarima na izvorištu Lisna Bori. Od deset bunara sa tog izvorišta, sada koristimo samo četiri, po dva za grad i Vladimir sa okolinom. Čekaćemo narednu analizu i onda vidjeti šta dalje”, kazao je Avdiu.

U Institutu za javno zdravlje već više od mjesec tvrde da na osnovu analiza uzorkovanja, voda u Ulcinju nije za piće.

Iz Regionalnog vodovoda saopštili su prekjuče da je nedopustivo korišćenje lokalnih izvorišta sa vodom sumnjivog kvaliteta, kada svi gradovi na primorju mogu imati vodu za piće visokog kvaliteta.

To javno preduzeće oglasilo se povodom problema u Ulcinju - nakon što su danima bili bez ispravne vode za piće, nadležni u najjužnijoj crnogorskoj opštini kazali su da im nije isplativo da je uzimaju iz Regionalnog vodovoda.

Šefica laboratorije na izvorištu Bolje sestra Danijela Košić Žujović, kazale je da je cijena vode Regionalnog vodovoda i nekoliko puta manja od one koju lokalna vodovodna preduzeća fakturišu fizičkim i pravnim licima.

Ona je rekla da, uprkos tome, ne treba voditi računa o cijeni, već o zdravlju građana.

Đeka: Nema razloga za paniku

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka, kazao je da nema razloga za paniku.

“Nije ispravno nekoliko bunara u Lisna Bori, ali je zato voda iz ostalih izvorišta Sača, Gača, Mida i Klezne potpuno zdrava za piće. Pratimo situaciju i u slučaju narednog negativnog nalaza, razmotrićemo mogućnost tehničkog izdvajanja bunara u Lisna Bori iz sistema snabdijevanja”, kazao je Đeka “Vijestima” podsjećajući da uskoro kreće realizacija projekta izgradnje fabrike za prečišćavanje vode sa izvorišta.

Bonus video: